Morda lahko za začetek uvedete čisto majhno spremembo in mleko v jutranji kavi zamenjate z rastlinskim napitkom.

Rastlinski napitki – sojini, ovseni, riževi, kokosovi, mandljevi, pa tudi pirini, kvinojini, ajdovi in drugi – so se že dodobra zasidrali v naših hladilnikih kot odlična popestritev napitkov, slaščic, pa tudi nekaterih slanih jedi. Zanje se ljudje odločajo iz najrazličnejših razlogov. Številni jih uporabljajo kot alternativo mleku zaradi alergij, intolerance na laktozo ali občutka, da mleko njihovemu telesu ne ustreza. Seveda se za rastlinske napitke odločajo tudi vegetarijanci in vegani, predvsem iz etičnih razlogov, in ker želijo s tem prispevati k varovanju okolja. Nekaterim pa je preprosto všeč okus.

Zakaj rastlinskim napitkom ne smete reči mleko?

Po uradni definiciji je mleko čist, nespremenjen, svež izdelek, dobljen s popolno in redno molžo zdravih in pravilno krmljenih krav, ki mu ni nič dodano ali odvzeto. Če je mleko pridobljeno od druge živali, mora to biti navedeno v imenu (ovčje, kozje). Ravno zato bi bilo rastlinske napitke neprimerno imenovati sojino, ovseno, riževo ali katero drugo mleko. Leta 2017 je temu pritrdilo tudi Evropsko sodišče in od takrat velja, da so zaradi zagotavljanja transparentnosti izdelki, imenovani mleko, maslo, sir in smetana, lahko le živalskega izvora.

Začetniki morda najprej poskusite z ovsenim napitkom, ki velja za najbolj nevtralnega.

Bogat vir vitaminov in mineralov

Rastlinske napitke pridobivamo z ekstrakcijo semen ali plodov rastlin s pomočjo vode. So bogat vir vitaminov in mineralov, vsebujejo pa manj maščob in več vlaknin. A vendar je treba biti pri izbiri rastlinskih napitkov pozoren na veliko vsebnost sladkorja, sploh če je ta dodan pozneje. Pazljivost ne bo odveč tudi pri izbiri napitkov z dodanimi sintetičnimi vitamini in minerali, emulgatorji in drugimi manj zdravimi dodatki. Zdrave in okusne rastlinske napitke lahko brez večjih težav pripravite tudi sami doma. Izbrane oreške, na primer mandlje, čez noč namočite v vodi. Zjutraj jih sperete, olupite in zmeljete z zmogljivim mešalnikom. Prek sterilne gaze tekočino nato precedite v kozarec, na koncu pa iz gaze iztisnete še preostalo količino.

Za začetnike

Če z rastlinskimi napitki še niste na ti, jih boste najlažje spoznali z uporabo v jutranji kavi, kakavu ali zmešančku. Za spremembo jim dodajte katerega od rastlinskih napitkov, ki se vam zdi zanimiv. Hitro boste opazili, da je najbolj nevtralnega okusa ovseni napitek, ljubitelji pene pa se boste najverjetneje spoprijateljili s sojinim ali mandljevim, saj se zaradi večje vsebnosti maščob in beljakovin lepše spenita.

Naši najljubši recepti

Zmešanček za dobro jutro

Kolaček v lončku

Avokadova čokoladna torta brez glutena

Veganska panakota

OZNAKE