Zapriseženi kavopivci nezanemarljivo veliko časa posvetimo iskanju tiste popolne skodelice kave. Skrbno izbiramo zrna, preučujemo arome in stopnje mletja, preizkušamo najrazličnejše načine priprave in novodobne trende pogosto spremljamo s ščepcem soli.

Z mlekom in sladkorjem? Ne hvala, samo s soljo.

Kdo bi si mislil, da se kavi tako dobro poda sol. Seveda vemo, da so jedi, ki jim dodamo malce soli, okusnejše. Pa velja isto tudi za kavo?

Ponekod po svetu, denimo v Turčiji in na Madržarskem, kavi že od nekdaj dodajajo sol, saj s tem omilijo grenkobo napitka. Trend je, sodeč po družbenih omrežjih, nedavno zajel mlajše generacije z vsega sveta, ki ščepec morske soli dodajajo tako klasični turški kavi kot kremasti vietnamski različici, ki jo postrežejo s slanim kondenziranim mlekom ali smetano.

Tudi znanost je na strani tistih, ki zjutraj pobrskajo po policah še za solnico. Kava je po naravi grenak napitek, ioni, ki so prisotni v soli, pa se povežejo z receptorji na našem jeziku in omilijo to grenkobo.

Koliko soli dodati kavi?

Najbolje je, če začnemo počasi in večji količini sveže kave (npr. džezvi ali kafetjeri za šest skodelic) dodamo četrt žličke soli. Sol lahko vmešamo v mleto kavo pred kuhanjem ali začinimo že pripravljen napitek. Sol bo že v majhnih količinah omilila grenkobo in izpostavila morebitne sadne note v kavni mešanici. Če je bomo dodali preveč, pa bomo seveda hitro okusili slanico.

OZNAKE