Sestavine

  • 200 g riža za rižoto
  • 40 g masla
  • 1 šalotka
  • 7,5 dl kokošje ali goveje jušne osnove
  • 30 g suhih jurčkov
  • 2 stroka česna
  • malo soli
  • sveže mlet poper
  • malo mletega muškatnega oreška
  • 1,25 dl belega vina
  • 150 g koprivnih vršičkov in mladih listov
  • 1,25 dl sladke smetane
  • nariban parmezan za posip

Priprava

1.

Koprive skrbno operemo, dobro odcedimo in drobno nasekljamo. Šalotko olupimo in prav tako drobno nasekljamo. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Jurčke namočimo za nekaj časa v hladno vodo, nato jih odcedimo in nasekljamo.

2.

V dovolj veliki kozici spenimo maslo. Dodamo nasekljano šalotko in jo steklasto prepražimo. Dodamo riž in še njega malo popražimo skupaj s šalotko. Zalijemo z jušno osnovo in zavremo. Nato dodamo gobe, česen, sol, poper in muškatni orešek. Vse skupaj dušimo 15 minut na blagem ognju; vmes večkrat premešamo.

3.

Vino zavremo in v njem zdušimo koprive; dodamo k rižoti in na blagem ognju dušimo še nekaj časa. Na koncu vmešamo sladko smetano in jed pustimo na toplem še nekaj minut. Pripravljeno rižoto potresemo s parmezanom in ponudimo.

25