Dušene goveje ličnice z gorčičnim maslom
Dušene goveje ličnice z gorčičnim maslom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + mariniranje, dušenje, hlajenje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 4 goveje ličnice (vsaka pribl. 250 g)
- 5 dl temnega piva
- sol
- poper
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 korenčka
- 1 velika čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 glavica česna
- nekaj vejic timijana in rožmarina
- 7 dl piščančje jušne osnove
gorčično maslo
- 80 g masla sobne temperature
- ½ žličke dijonske gorčice
- 2 drobno nasekljani šalotki
- ¾ žličke soli
- kuhan ješprenj in soparjena listnata
- zelenjava za prilogo
Priprava
Dva dni in pol pred obedom govejim ličnicam odstranimo odvečno maščobo in opno. Meso damo v skledo, prelijemo s pivom, pokrijemo in postavimo v hladilnik za 24 ur, da se marinira.
Največ 2 dni vnaprej pripravimo gorčično maslo. Vse sestavine v skledi zmešamo s kuhalnico in mešanico predenemo na papir za peko ali prozorno kuhinjsko folijo. Maslo zavijemo tako, da oblikujemo klobaso, in do uporabe shranimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 140 °C. Ličnice vzamemo iz piva (pivo prihranimo), jih osušimo s kuhinjskim papirjem, solimo in popramo. V široki nepregorni težki kozici segrejemo olje in na njem po vseh straneh popečemo meso, nato ga poberemo iz kozice. V vročo kozico damo grobo narezano zelenjavo in olupljene stroke česna ter pražimo 10 minut, da se rjavo obarvajo.
Ličnice vrnemo v kozico, prilijemo prihranjeno pivo in jušno osnovo ter dodamo še rožmarin in timijan. Počasi segrevamo, da zavre, medtem odstranimo morebitne nečistoče. Pokrijemo s tesno prilegajočo se pokrovko (ali aluminijasto folijo) in postavimo v pečico, kjer naj se jed duši 4 ure ali toliko časa, da je meso zelo mehko.
Ko je jed kuhana, meso pustimo, da se ohladi v tekočini od kuhanja – tako bo imelo polnejši okus. Nato kozico spet pokrijemo in čez noč shranimo v hladilnik.
Naslednji dan jed vzamemo iz hladilnika. Kozico pristavimo na srednjo temperaturo in pogrejemo, nato ličnice vzamemo iz kozice, tekočino pa prepasiramo skozi cedilo v kozico.
Na štedilniku naj vre 15 do 20 minut, da povre in nastane gosta omaka. Solimo in popramo ter vanjo vrnemo meso ter pogrejemo. Ličnice spet vzamemo iz omake, jih narežemo na rezine, razdelimo na krožnike in prelijemo z malo omake. Na vsako ličnico položimo košček gorčičnega masla in ponudimo s kuhanim ješprenjem in soparjeno listnato zelenjavo.
Galerija
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.