Sestavine

  • 2 kosa razvaljanega listnatega testa po pribl. 270 g

nadev

  • 120 g zmehčanega masla
  • 160 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 500 g skute
  • 100 g kisle smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • ščep soli
  • 2 žlici praška za puding (po potrebi)
  • 500 g robidnic (lahko tudi borovnic ali drugega jagodičja)
  • jajce za premaz
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Za nadev penasto umešamo maslo in sladkor, nato počasi drugega za drugim vmešamo jajca. Vmešamo skuto, kislo smetano, vaniljev sladkor in sol – a pozor, ne mešamo preveč, sicer bo masa tekoča; če se to vseeno zgodi, vmešamo žlico ali dve praška za puding. Nadev postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.

2.

Testo razvijemo in ga na papirju, s katerim je bil zavit, previdno razvaljamo še tanjše, a pazimo, da se ne raztrga. Na sredino vsakega kosa nadevamo nadev in nanj razporedimo robidnice. Spodnji del testa preganemo čez nadev, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato pa zgornji del testa previdno še malo stanjšamo, da ga bomo lahko preganili čez zavitek tako, da bo rob na dnu – tako zgornja plast testa ne bo predebela, rob pa ne bo viden. Zavitek premažemo z jajcem.

3.

Zavitek postavimo v pečico, ogreto na 175 °C, in pečemo 35 do 40 minut. Ponudimo posutega s sladkorjem v prahu.

7