Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
Klasična velikonočna jed na Gorenjskem
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
Klasična velikonočna jed na Gorenjskem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
budl
- 1 kg kuhanega prekajenega svinjskega mesa
- 1 kg starega belega kruha
- 2,5 dl mleka
- 1 dl kisle smetane
- 5 jajc
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- peteršilj
- 1 kos večje svinjske mrežice
- sol
- poper
- muškatni orešek
topla hrenova omaka
- 1 naribana žemljica
- 1 drobno narezana šalotka
- 30 g masla
- 2,5 dl »suhe župe«
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 žlici hrena
- sol
- poper
Priprava
Kruh narežemo na manjše kocke in ga namočimo v mleku in smetani. Dodamo jajca in dobro premešamo. Kuhano in ohlajeno meso narežemo na majhne kocke in ga primešamo kruhu. Dodamo še na drobno narezano in praženo čebulo, sesekljan česen, peteršilj, sol, poper in muškatni orešek. Nadev dobro premešamo.
Iz nadeva oblikujemo štruco in jo zavijemo v svinjsko mrežico. V pečici jo pečemo približno eno uro pri 180 °C. Lahko pa, tako kot delajo v gostilni Jezeršek, iz mase oblikujemo cmoke, jih skuhamo v slanem kropu, ohladimo in vsakega posebej zavijemo v svinjsko mrežico ter zapečemo v pečici do lepe zlato rjave barve – toliko, da se búdlov cmok pregreje.
Na maslu na hitro sotiramo na drobno narezano šalotko, dodamo naribano žemljico in jo svetlo prepražimo. Zalijemo s »suho župo«. Pokuhamo. Dodamo hren in smetano ter še malo pokuhamo. Popopramo. Sol dodamo po potrebi, ker je »suha župa« običajno zelo slana. Nekaj kapljic limonovega soka doda svežino.
V globoke segrete krožnike najprej damo hrenovo omako in na njo položimo budlov cmok. Okrasimo z drobnjakom, sveže naribanim hrenom ali rezanci mlade čebule.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.