Sestavine

buhteljni

  • 250 g moke tip 500
  • 10 g kvasa
  • 75 g masla
  • 25 g sladkorja
  • 1,3 dl mleka
  • 2 jajci

čebulna marmelada

  • 500 g rdeče čebule
  • 250 g sladkorja
  • 1 dl terana

nadev za en buhtelj

  • 1 žlica čebulne marmelade
  • 50 g gosjih ali račjih jeter
  • 2 rezini suhe kraške slanine
  • 20 g masla
  • peščica kreše rdeče gorčice

Priprava

1.

Maslo narežemo na kocke in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem zmešamo preostale sestavine, dodamo maslo in zamesimo testo, podobno kot za kruh. Pokrito pustimo vzhajati vsaj 30 min, nato testo pregnetemo in oblikujemo hlebčke. Pustimo jih ponovno vzhajati, da skoraj podvojijo svojo velikost. V ogreti pečici jih pečemo od 12 do 15 min na 185 °C.

2.

Na močnem ognju raztopimo sladkor, da začne karamelizirati. Nato dodamo na lističe narezano čebulo, dušimo nekaj minut in zalijemo s teranom. Pokuhamo do želene gostote, odstavimo in ohladimo.

3.

Na maslu počasi popečemo rezine slanine do hrustljavosti in odstavimo. Na isti maščobi nežno popečemo jetra z obeh strani.

4.

Buhtelj prerežemo, obložimo z marmelado, nanjo položimo jetra in hrustljave rezine slanine ter posujemo s krešo.

11