Teorija je preprosta – v kremasto osnovo vmešamo najljubše dodatke in mešanico (z aparatom ali na roke) krepko premešamo in ohladimo, da dobimo lahkoten in osvežilen desert. V praksi lahko ta postopek poenostavimo ali zapletemo v skladu z najrazličnejšimi željami, da dobimo celo vrsto ledenih slaščic, ki nam lepšajo poletne (in druge) dni.

Od sladoleda do …

Klasični sladoled, denimo, lahko pripravimo le iz mleka, smetane in sladkorja. Smetano lahko zamenjamo za kateri drug polnomastni in polnoslastni mlečni izdelek, kot je kremni sir ali celo kajmak, ali pa za odlično kremasto strukturo poskrbimo z dodajanjem rumenjakov. Številni klasični recepti za sladoled temeljijo na predhodni pripravi angleške kreme, pri čemer jajca tudi ustrezno toplotno obdelamo, pri nekaterih drugih različicah pa rumenjake (brez temperiranja – zato kar najbolj sveže in preverjene) dodajamo neposredno v osnovo za sladoled. S počasnim mešanjem nato v sladoled vmešamo čim več zraka za lahkotnejšo teksturo.

Italijani, mojstri uživanja, za svoj slavni gelato raje uporabijo več mleka kot smetane (in nobenih jajc) in s hitrejšim mešanjem zagotovijo svilnato teksturo ter bolj intenziven okus.

Na drugem koncu sveta, v Indiji, že od nekdaj pripravljajo kulfi, tako da počasi segrevajo sladkano mleko, da sladkor karamelizira in mleko postane bolj gosto. Zamrznejo ga kar brez mešanja, še pred tem pa mu dodajo kardamom, žafran, rožno vodo, pistacije in druge dodatke.

Šerbet in sorbet sta ledena posladka, ki zaradi podobnih poimenovanj še vedno povzročata precejšnjo zmedo – šerbet pripravljamo iz sadnega pireja, ki smo mu dodali manjšo količino mleka, pinjenca ali smetane, medtem ko je sorbet pripravljen le iz sadja in sladkorja. Brez mlečnih izdelkov je pripravljena tudi granita, italijanska poslastica iz sladkorja, vode in dodatkov – najpogosteje limonovega soka, kave, lubenice, jasmina, mete, pa tudi jagodičevja.

Potem je tu še kremasta turška dondurma pa japonski mochi z ledenim polnilom, ameriška jogurtova domislica froyo, italijanski mešanec med sladoledom in moussom semifreddo in še bi lahko naštevali.

Za tiste, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov izogibajo mlečnim izdelkom (in drugim izdelkom živalskega izvora), je za pripravo ledenih poslastic na voljo lepa bera rastlinskih napitkov. Najbolje se obnesejo tisti bolj mastni, denimo kokosovo mleko ali napitek iz indijskih oreškov, odlično vegansko osnovo za sladoled, ki mu pravijo nice cream, pa lahko pripravimo tudi iz banan.

OZNAKE