Dober tek 10 2024

  • Darovi jeseni
  • Fine zamisli z gozdnimi gobami
  • Sladka veganska jesen
  • Vse skrivnosti čokolade
  • Noč čarovnic
NAROČI SE

Tema meseca:

Čarobna čokolada

piše: Barbara Slivnik

Iskrene čestitke, drage bralke in bralci revije Dober tek, pravkar ste zadeli ekskluzivno zlato vstopnico, ki vas bo popeljala v čarobni svet čokoladnih dobrot.

Naučimo se:

Čokoladni tartufi

Še nekaj božanskega imamo za vas – čokoladne tartufe. Osnova je pripravljena iz peščice sestavin, za razkošje pa poskrbijo dodatki.

Včasih mi kdo reče, naj ustavim konje, jaz pa vem, da kljub obilici dela živim mladostno in razigrano življenje.

Hana Kotar

slaščičarka

Druge vsebine

Grozna zabava za noč čarovnic

Čarovnice, duhovi, pajki in seveda otroci bodo na zadnji oktobrski dan zavzeli domače kuhinje ter pripravili strašne jedi za čarovniško zabavo.

Jesensko sladkanje po vegansko

Jesen diši po jabolkih in cimetu. Pripravimo si preprosto in zdravo sladico v kozarčku brez sestavin živalskega izvora.

Uvodnik

Radar za všečke

piše: Urška Petelin

Recepti še nikoli niso s tako hitrostjo švigali od enega do drugega kuhališča. Internet je za kulinariko v domačih kuhinjah naredil ogromno, omogočil izjemen prenos kuharskega znanja, poznavanja sestavin, pripomočkov in tehnik vseh svetovnih kuhinj, sprožil je pravi razcvet ustvarjalnosti. Vsak je lahko učenec, vsak je lahko učitelj in vsak je lahko slaven, če le najde svojo nišo, s katero nabira všečke. Mnogi spletni samouki so postali zvezde in vplivneži.

Letos avgusta je na Islandiji zmanjkalo kumar. Razlog ni bila slaba letina, ampak 23-letni kanadski uporabnik omrežja TikTok z vzdevkom logagm, zdaj znan kot Cucumber Guy (Tip s kumarami). Njegove recepte za solate s kumarami, ki jih pripravi v velikem kozarcu, je všečkalo in poustvarjalo toliko ljudi, da je kumara postala najbolj viralen kuharski trend tega poletja. Celo letošnji viralni zmečkani pečeni krompirji (smashed potatoes) ji po številu všečkov niso segli niti do kolen. Morda bi kumarično solato premagala le kava dalgona, ki je svet obnorela pred nekaj leti, za katero moraš zmes zrnc instantne kave in sladkorja tako dolgo močno stepati, da iz nje nastane sladka kavna krema s teksturo stepene smetane. Če je poješ preveč, sicer sledi kofeinski in sladkorni šok, ampak je pa lepa priložnost za lepe slike in nove všečke.

Tip s kumarami iz Kanade, ki ima danes že dobrih 6,6 milijona sledilcev, je skratka bistveno vplival na zalogo kumar na Islandiji.

Njegov video z receptom za solatno izpeljanko obrnjenega sušija (California roll) iz kumare, umetnega rakovega mesa, avokada, majoneze, sojine omake, natrijevega glutamata (nekoč zloglasni MSG), kremnega sira in sezama je imel v treh dneh 20 milijonov ogledov. Njegova osnovna solata iz tanko narezanih kumar, sojine in ribje omake, pretisnjenega česna, sezamovega olja, riževega kisa, MSG, čilijevega olja in popečenega sezama pa je sprožila kumarično revolucijo – ljudje z vsega sveta so začeli objavljati videe s tisoč in eno različico kumarične solate: eni so kumare za solato tolkli z valjarjem, drugi so solato pripravljali med plavanjem v bazenu, tretji so jo sestavljali s prevezanimi očmi. Tip s kumarami pa je medtem sklenil posle s številnimi podjetji, od dostavljavcev hrane in verige kavarn do proizvajalcev kozmetike.

Zgodba je na meji absurdnega, ampak Tip s kumarami je čisto simpatičen fant, ki je poskrbel za večjo porabo kumar, kar ne škodi nikomur (se pa je o njem sprožila polemika, ker naj bi bilo rezanje kumar na tanke rezine nevarno). Instagram in TikTok sta polna bolj ali manj odličnih zamisli. Se pa med viralnimi videi najde res marsikaj, recimo popekanje sendvičev z likalnikom, kuhanje čipsa, iz katerega pripravijo krompirjev pire, celo priporočila za uživanje surovega piščančjega mesa. Ob navdušenju nad novimi spletnimi trendi je zato dobro imeti vir, ki mu zaupamo, nekaj klasičnega kuharskega znanja in dober radar za neumnosti.

Kuharski nasvet

Bučni kruh

Kako vemo, da je kruh pečen? Ko potrkamo po dnu, mora zveneti votlo.

Kazalo vsebine

ČAROBNA ČOKOLADA

  • Piščančji mole
  • Steak z začimbno mešanico mole
  • Veganska čokoladna torta iz avokada
  • Čokoladni lava cake z orehi
  • Piškoti s kremnim sirom, limono in belo čokolado
  • Masleni karamel z belo čokolado in mačo
  • Sladka plošča s temno čokoladno pomako

OKTOBER V KUHINJI

  • Kakijeve pite iz listnatega testa
  • Pečen kostanj z žajbljem in medenim maslom
  • Piščančja juha s cmoki iz mlincev
  • Mehiške tortiljne solatne skledice
  • Testenine z lignji in češnjevimi paradižniki
  • Domače testenine
  • Natrgana goveja prsa

KLASIKA DRUGAČE

  • Čebula, nadevana z mleto jagnjetino
  • Riž s korenasto zelenjavo
  • Jogurtov preliv z zelišči

SEZONSKO

  • Rižota z gozdnimi gobami
  • Zapečen krompir z gobami in panceto
  • Pica z gozdnimi gobami in žajbljem
  • Sladki jurčki

JUNAKI KUHINJSKE OMARICE: Poletje v shrambi

  • Paradižnikova juha z limonsko travo in rižem
  • Trska s paradižnikom in timijanom
  • Mesne kroglice v paradižnikovi omaki iz pečice

V KUHINJI Z OTROKI

  • Strašni narezek
  • Humus
  • Karamelizirana čebula
  • Avokadova pomaka s pajčevino
  • Začinjena bučna torta za noč čarovnic

NAUČIMO SE

  • Čokoladni tartufi

VEGAN ZA VSAJ EN DAN

  • Čijin puding z jabolki in rozinami

VRTILJAK OKUSOV

  • Jajca s chorizom in čilijem
  • Omleta z gobami, česnom in briejem
  • Umešana jajca z lososom
  • Fritata s feto in špinačo

PLITVI ŽEPI

  • Beli kruh
  • Bučni kruh
  • Masleni kruhov narastek s hruškami

POGLED V KOZAREC: Skrivnostni napitek pašareta

ŠOLA OKUSOV: Vsak dan, prosim, plat du jour

KULINARIČNE NOVICE: Zakuhano

KULINARIČNA RAZGLEDNICA: Fino kosilo z razgledom

PIKA NA I: Hana Kotar