Dober tek 6 2024

  • Na pragu poletja
  • Piknik za navijače
  • Cvetje na krožniku
  • Palačinke za konec šole
  • Odlično iz zadrske regije
NAROČI SE

Tema meseca:

Osvežimo se z meto

piše: Barbara Slivnik

Poletje se je že začelo nasmihati in kmalu bomo iskali senco, v kateri nas bo pričakala dobrodošla osvežitev. Čas si bomo krajšali z branjem in morda posegli po kakšnih grških pripovedkah. Med njimi bomo zasledili zgodbo o prelepi nimfi Menthi, ki je ljubimkala z bogom podzemlja Hadom, zato jo je Hadova ljubosumna žena Perzefona za kazen spremenila v meto. Verjetno te zgodbe (ali vsaj te različice) niste poznali. Kako dobro pa poznate meto?

Naučimo se:

FILIRANJE OKROGLIH RIB

Na pragu poletja smo, in ker večina Slovencev poleti poje več rib kot sicer, se bomo naučili ali osvežili znanje filiranja rib. Tokrat smo izbrali brancina, ki ga bomo v nadaljevanju pripravili na žaru z lahko zelenjavno omako in krompirjem.

»Zadružništvo ima pri nas dolgo tradicijo povezovanja in sodelovanja, ki sta ključna elementa razvoja slovenskega kmetijstva in podeželja. Gre za trajnostno zasnovan sistem, ki temelji na ljubezni do narave in presega formalno organizacijsko ureditev.«

Lea-Marija Colarič-Jakše

dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto

Druge vsebine

Palačinke za konec šole

Zabava za konec šole bo tokrat palačinkasto obarvana. A ne, kot smo navajeni – tu so palačinke na povsem nove načine z veliko sadja in drugimi zapeljivimi dodatki.

Cvetje na krožniku

Pomlad in poletje cvetita na vrtovih in v vazah – zakaj ne bi tudi na krožnikih? Tokrat odlične jedi krasimo z užitnimi cvetlicami, da bodo siti tako želodčki kot oči.

Uvodnik

Vrt je resen hobi

piše: Urška Petelin

Vsak, ki ima vsaj malo zemlje okoli doma, se v določenem trenutku poigrava z mislijo, da bi vzgojil svojo zelenjavo. Bila bi zdrava, čista, stoodstotnega zaupanja vredna. Slovenci smo po naravi vrtičkarji, radi brkljamo po zemlji in potem zadovoljno primerjamo svoj lepo urejen vrt s sosedovim. V Ljubljani je boj za lasten vrtiček strasten in dolgotrajen, ko ti ga dovolijo najeti, pa se spopadeš z dvomljivimi pogledi sosednjih vrtičkarjev. »Kdo je ta novi, kaj bo posadil, s čim bo gnojil in kako bomo reševali, ko bo njegov plevel segal do našega vrta?!« Govori se, da če vrtička ne urejaš po klasičnih standardih v urejene gredice brez plevela, nisi najbolj priljubljen. Celo predlagajo ti, da vrt prepustiš komu drugemu, ki bo znal skrbeti zanj. Nič ne pomaga, če razlagaš, da si bolj svobodne vrste vrtnar, ki včasih delo raje prepusti naravi. Prostor za vrtičke je omejen in lenarjenja ne bomo sprejemali!

Ker živim na vasi in imam okoli hiše dovolj prostora, me obiski pogosto vprašajo, kje bomo imeli vrt. Ne bomo ga imeli. Smo si ga želeli, ampak ugotovili, da nam v trenutnem tempu življenja brkljanje po koritu z zelišči povsem zadošča. Imeti vrt je obveznost, s katero med poletnimi počitnicami obremenjuješ sorodnike in sosede. Lahko imaš sicer namakalni sistem, a po slabi izkušnji, ko se nam je zaradi okvare zalivalnega sistema zvrtelo ob pogledu na račun za vodo, jim ne gre vedno zaupati.

Vrt tudi ni poceni, če želiš imeti visoke grede, dobro zemljo, kakovostne sadike in primerno orodje. Vstopni stroški so visoki. Za vrt potrebuješ prostor in čas. In razočaranje, ko ti ves pridelek pojedo divjad, polži, voluharji in preostala živalska druščina, lahko hitro utiša vrtičkarski zanos.

Prednosti domačega vrta so seveda številne in iz nerazumljivega razloga je domača zelenjava vedno boljša od katere koli kupljene, pa naj bo še tako ekološka. Menda zato, ker je v njej ljubezen. Morda tudi zato, ker si podzavestno nikoli nihče ne bo priznal, da je bilo vse to delo na vrtu zaman. Objektivno je seveda lahko prav tako dobra zelenjava z izbrane kmetije, ki ji zaupamo. A tu nastopi težava, ker zaupati je težko. Ko najdete pridelovalca, ki mu zaupate, se zato z njim nikar ne pogajajte o ceni.

Vrt je skratka resen hobi. Čestitke vsem vrtičkarjem za predanost in pogum. Želim vam dobro poletno letino, da boste zelenjavo spremenili v krasne jedi in nekaj pridelkov shranili v kozarce in zamrzovalnike, ki vas bodo razveseljevali tudi pozimi. Vsi tisti, ki nimamo vrta, pa bomo še naprej hvaležni za vse sosede in sorodnike, ki ga imajo. Tudi zaliti ga kdaj pridemo.

Kuharski nasvet

Družinski izlet s piknikom

Ko pripravljamo hrano za na izlet, poskrbimo, da bo ostala sveža do kosila. To je pomembno zlasti za svežo zelenjavo (solate) in sadje ter pijačo .V pomoč nam bo hladilna torba in nekaj hladilnih vložkov, ki jih dva dni pred uporabo damo v zamrzovalnik. Zelenjavo ali sadje zložimo v kvadratno posodo s pokrovom, ki se lepo prilega hladilni torbi. En vložek položimo na dno torbe, nanj damo posodo s hrano, na vrh pa še en vložek. Če imamo dovolj veliko torbo, lahko vanjo zložimo še steklenice s pijačo, ki jih prav tako obložimo s hladilnimi vložki.

Kazalo vsebine

OSVEŽIMO SE Z METO

  • Grahova juha z meto
  • Paradižnik, melona in lubenica v solati z metinim prelivom z bezgom
  • Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato
  • Bučke, marinirane z limono in meto
  • Koktajl gimlet z limeto in meto
  • Čokoladni mousse z meto
  • Metin izvleček

JUNIJ V KUHINJI

  • Jagodna sladoledna torta
  • Pikantna kisla juha s kozicami
  • Poletna solata v kozarcu
  • Pahljačast halumi ali sir za žar iz pečice
  • Piščanec, mariniran v pinjencu, na žaru z omako iz ožganih bučk
  • Kotleti s koromačem, krompirjem in čebulo
  • Preprost burito z govedino
  • Mehiški riž s paradižnikom

PIKNIK ZA NAVIJAČE

  • 5 nasvetov za mojstre žara
  • Piščanec in klobase na žaru z gorčično omako
  • Pečena koruza
  • Zeljnata solata s korenčkom
  • Hotdogi z lepljivo čebulo z jabolčnikom

RAZGLEDNICA IZ NEMČIJE

  • Kulinarični Euro 2024

POLETNE SOLATE

  • Italijanska solata iz paradižnika in artičok
  • Mehiška koruzna solata
  • Solata iz boba, fete in vodne kreše

SEZONSKO

  • Solata z redkvicami, burato, kapucinko in hrustljavo kvinojo
  • Pira z grahovim pirejem, zelenjavnim ragujem in dimljenim sirom
  • Masleni piškoti z osladkorjenimi cvetovi

KLASIKA DRUGAČE

  • Bezgov kolač
  • Kupa z jagodičjem in bezgovim sirupom
  • Roze punč z jagodami in bezgovim sirupom

PALAČINKE ZA KONEC ŠOLE

  • Palačinkov kornet z mangom
  • Palačinkova nabodalca s sadjem in čokolado
  • Palačinkovi špageti

V KUHINJI Z OTROKI

  • Pogača s sirom, pikantno klobaso in sušenim paradižnikom
  • Pisana mehiška solata s tortilijevim čipsom

SLASTNI KRUHKI: OPEČENI IN OBLOŽENI

  • Jagode in kremasta rikota
  • Camembert in med
  • Marinirana čebula in sardine
  • Kremni sir, kisle kumarice in koper
  • Čilijev džem, avokado in jajce na oko

PLITVI ŽEPI

  • Rižota z bučkami in limono

VEGAN ZA VSAJ EN DAN

  • Korenčkov falafel

NAUČIMO SE

  • Filiranje okroglih rib
  • Brancin na žaru z lahko omako

POGLED V KOZAREC: Kul gostitelj ima vedno ohlajeno pijačo

ŠOLA OKUSOV: Preprosto dobra ognjišča - Konobe v hrvaški Istri

POČITNIŠKA RAZGLEDNICA: Odlični okusi zadrske regije

KULINARIČNE NOVICE: Zakuhano

PIKA NA I: Lea-Marija Colarič-Jakše