Danes rafinirani sladkor pri pripravi shrankov pogosto nadomestimo z rjavim sladkorjem, agavinim ali javorovim sirupom, pri vkuhavanju pa vedno uporabimo še limono ali citronsko kislino, da okrepimo okus in preprečimo spremembo barve sadja.

Tudi pri zgoščevanju sadnih pripravkov smo postali bolj pozorni na razmerje med sadnimi kislinami, sladkorjem in pektinom. Namesto (pre)velikih količin sladkorja v lonec raje dodamo kakšno dodatno sestavino – jabolčni sok ali sadeže, bogate s pektinom (kutine, slive, fige, citruse), in si pomagamo z dodajanjem želirnih sredstev.

Pektin lahko izdelamo tudi sami

Kisla, še ne povsem zrela jabolka (najboljši sorti sta kosmač in bobovec), narežemo na krhlje in jih kar z lupino in peščiči položimo v lonec. Dodamo jim limonov sok in vodo, prekrijemo in počasi kuhamo od 45 do 60 minut. Nastalo ‘kašo’ nato prelijemo v cedilo, ki smo ga obdali z gosto tkanim kosom blaga, in v hladnem prostoru pustimo čez noč, da se izcedi ves sok. Zjutraj ta sok na hitro pokuhamo, da se nekoliko zgosti. Nastalo zmes, torej pektin, preizkusimo tako, da kakšno žličko pektina ohladimo, nato pa prilijemo nekaj žlic alkohola. Če je pektin pripravljen za uporabo, se bo v stiku z alkoholom spremenil v sluz.

Kateri želirni sladkor uporabiti?

Na trgu je veliko različnih želirnih sladkorjev in pripravljenih mešanic pektina in citronke. Tem izdelkom pogosto dodajo kalijev sorbat – konzervans, ki se mu nekateri raje izognejo z uporabo agar agarja. O tej temi smo podrobneje pisali na tej povezavi, o pripravi shrankov in vlaganju pa lahko več preberete tudi v septembrski številki revije Dober tek.

Naše najljubše marmelade in džemi:

Marelični džem z vodo pomarančnih cvetov

Marmelada iz jagodičja

Marmelada iz buče in jabolk

OZNAKE