Posoda

Najbolje je, če je posoda široka in nizka ter iz nerjaveče kovine z debelejšim dnom. S sadjem in sladkorjem jo napolnimo samo do polovice. Če bomo uporabili visok lonec, se bo sadje v njem dlje segrevalo.

Kuhanje

Zmes sadja in sladkorja kuhamo na zelo vročem štedilniku in vmes z dolgo leseno kuhalnico neprestano mešamo, da se nam ne prismodi. Po potrebi z vrha sproti odstranjujemo peno.

Zgoščevanje

Marmelada se zgoščuje sorazmerno s časom kuhe. Pomemben je tudi izbor sadja, ki ne sme biti prezrelo, saj vsebuje premalo pektina (naravnega želirnega sredstva), niti premalo zrelo, saj nima pravega okusa in zato zahteva več sladkorja. Če uporabimo sadje z nizko vsebnostjo pektina (breskve, hruške, marelice, jagode …), lahko pri pripravi dodamo nekaj jabolčnega soka ali s pektinom bogatega sadja (kutine, slive, fige, agrumi …). Sadje, ki vsebuje več pektina in sladkorja, prej želira in potrebuje manj dodanega sladkorja. Če želimo zgoščevanje pospešiti, lahko uporabimo želirni sladkor – o vrstah želirnega sladkorja si oglejte kuharski nasvet.

Želirni preizkus

Ko menimo, da je marmelada kuhana, naredimo želirni preizkus. Žličko marmelade damo na ohlajen krožnik; če se marmelada strdi, smo jo kuhali dovolj dolgo in jo lahko napolnimo v kozarce, sicer nadaljujemo kuhanje in želirni preizkus ponovimo.

Kozarci

Kozarci naj bodo čisti in nepoškodovani. Steriliziramo jih tako, da jih temeljito operemo in prestavimo v ogreto pečico na 85 do 100 °C za 5 do 10 minut. Z marmelado jih napolnimo, ko so še topli. Pokrovčki naj bodo novi, če pa uporabimo stare, jih prej dobro prekuhamo in do suhega obrišemo

Polnjenje

Kuhano marmelado vročo nalivamo v prav tako vroče kozarce z zajemalko in jih napolnimo do roba: rok trajanja marmelade je daljši, če ostane v kozarcu manj zraka. Napolnjene kozarce čvrsto zapremo s pokrovčkom. Na vsak kozarec napišemo, katera marmelada je v njem in kdaj smo jo pripravili.

Shranjevanje

Marmelado lahko v sterilnih in tesno zaprtih kozarcih hranimo v temnem in suhem prostoru dobro leto.

Oglejte si recept:

Marmelada iz jagodičevja

Marmelada iz malin in breskev

OZNAKE