Mmmm … marmelada!
piše: uredništvo
Članek je objavljen v reviji Dober tek, junij 2012

Pripravljanje marmelade je obred. Začne se s sprehodom po gozdu in sadovnjaku, nabiranjem sadja in izbiranjem ravno prav zrelih sadežev, nadaljuje s čiščenjem sadja in steriliziranjem kozarcev, nato nastopi vkuhavanje, računanje pravega razmerja sladkorja ter neprestano mešanje; ob tem nam misli seveda bežijo k trenutku, ko bomo marmelado prvič namazali na kos pravkar pečenega kruha … čisti užitek!
Posoda
Najbolje je, če je posoda široka in nizka ter iz nerjaveče kovine z debelejšim dnom. S sadjem in sladkorjem jo napolnimo samo do polovice. Če bomo uporabili visok lonec, se bo sadje v njem dlje segrevalo.
Kuhanje
Zmes sadja in sladkorja kuhamo na zelo vročem štedilniku in vmes z dolgo leseno kuhalnico neprestano mešamo, da se nam ne prismodi. Po potrebi z vrha sproti odstranjujemo peno.
Zgoščevanje
Marmelada se zgoščuje sorazmerno s časom kuhe. Pomemben je tudi izbor sadja, ki ne sme biti prezrelo, saj vsebuje premalo pektina (naravnega želirnega sredstva), niti premalo zrelo, saj nima pravega okusa in zato zahteva več sladkorja. Če uporabimo sadje z nizko vsebnostjo pektina (breskve, hruške, marelice, jagode …), lahko pri pripravi dodamo nekaj jabolčnega soka ali s pektinom bogatega sadja (kutine, slive, fige, agrumi …). Sadje, ki vsebuje več pektina in sladkorja, prej želira in potrebuje manj dodanega sladkorja. Če želimo zgoščevanje pospešiti, lahko uporabimo želirni sladkor – o vrstah želirnega sladkorja si oglejte kuharski nasvet.
Želirni preizkus
Ko menimo, da je marmelada kuhana, naredimo želirni preizkus. Žličko marmelade damo na ohlajen krožnik; če se marmelada strdi, smo jo kuhali dovolj dolgo in jo lahko napolnimo v kozarce, sicer nadaljujemo kuhanje in želirni preizkus ponovimo.

Kozarci
Kozarci naj bodo čisti in nepoškodovani. Steriliziramo jih tako, da jih temeljito operemo in prestavimo v ogreto pečico na 85 do 100 °C za 5 do 10 minut. Z marmelado jih napolnimo, ko so še topli. Pokrovčki naj bodo novi, če pa uporabimo stare, jih prej dobro prekuhamo in do suhega obrišemo
Polnjenje
Kuhano marmelado vročo nalivamo v prav tako vroče kozarce z zajemalko in jih napolnimo do roba: rok trajanja marmelade je daljši, če ostane v kozarcu manj zraka. Napolnjene kozarce čvrsto zapremo s pokrovčkom. Na vsak kozarec napišemo, katera marmelada je v njem in kdaj smo jo pripravili.
Shranjevanje
Marmelado lahko v sterilnih in tesno zaprtih kozarcih hranimo v temnem in suhem prostoru dobro leto.
Oglejte si recept:
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.