Sestavine

za krompirjevo testo

  • 50 dag olupljenega mokastega krompirja
  • 3 rumenjaki
  • 20 dag ostre moke
  • 4 dag zdroba
  • 4 dag stopljenega masla
  • sol

za cmoke

  • 14 drobnejših sliv
  • 14 kock sladkorja
  • moka za posipanje

za maslene drobtine

  • 25 dag masla
  • 15 dag belih drobtin
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Krompir narežemo na enako velike kose, v slani vodi skuhamo, odcedimo in pustimo v pečici pri 50 °C približno 30 minut, da vlaga izpari.

2.

Pretlačimo ga s stiskalnico za krompir ali skozi sito za pasiranje. Pretlačen krompir ohladimo in hitro zmešamo z rumenjakom. Vmešamo preostale sestavine in zamesimo gladko testo.

3.

Slive operemo, osušimo, koščice iztisnemo iz sadežev s kuhalnico. Sladkorne kocke vstavimo v slive namesto koščic.

4.

Iz testa naredimo na pomokani delovni površini svaljek in ga razrežemo na štirinajst koščkov. Koščke testa plosko stisnemo, obložimo s slivami in s pomokanimi rokami naredimo cmoke. Cmoke počasi kuhljamo v vreli slani vodi dobrih deset minut.

5.

V primerni ponvi razpustimo maslo in drobtine zlato rumeno prepražimo. Cmoke poberemo s penovko iz vode. Dobro jih odcedimo, povaljamo v maslenih drobtinah in potresemo s sladkorjem v prahu. Vroče postrežemo.

Nasvet

Vročega pretlačenega krompirja ne smemo mešati z moko.

Krompirjevo testo zgnetemo čim hitreje, sicer bo premehko in se ga ne bo dalo oblikovati.

Dobro je narediti najprej en cmok za preizkus: če je testo premehko, mu dodamo še malo ostre moke ali zdroba, če je pretrdo, pa malo stopljenega masla.

 

7