Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja in še malo za pekač
  • 1 žlička belega vinskega kisa
  • 2,5 dl mandljevega napitka
  • 100 g cvetačnega kocena
  • 300 g moke in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 3 žlice kvasnih kosmičev
  • ¼ žličke gorčice v prahu
  • ¼ žličke dimljene mlete paprike
  • 3 vejice timijana
  • 1 žlička sol
  • čebulna marmelada, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 220 °C. Velik plitev pekač rahlo namažemo z oljem. Zmešamo kis in mandljevo mleko in postavimo na stran. V kozici zavremo vodo, dodamo cvetačni kocen in ga kuhamo 5 minut, da je skoraj mehak. Dobro ga odcedimo, pustimo, da se ohladi, in ga drobno sesekljamo.

2.

V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, kvasne kosmiče, začimbe, osmukane timijanove lističe in sol. Dodamo cvetačo, nato pa še olje in 2,3 dl okisanega mandljevega mleka. Z leseno kuhalnico na hitro zamesimo testo; če v skledi ostane še kaj suhe mešanice, dodamo še malo mandljevega mleka, da dobimo mehko, a ne lepljivo testo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in ga potlačimo na debelino približno 2,5 cm. Z nažlebljenim modelčkom izrežemo kroge premera 6 cm in jih položimo na pekač. Ostanke testa zgnetemo skupaj in izrežemo še več krogov.

3.

Pekač postavimo v zgornji del pečice in pečemo 10 do 12 minut, da se kolački zlato rjavo zapečejo. Ponudimo jih s čebulno marmelado.

Čebulna marmelada

Recept za čebulno marmelado najdete tukaj.

Nasvet

Kvasni kosmiči so veganski dodatek, ki da okus, podoben siru.

4