Sestavine

  • 1 kg rdeče (ali rumene) čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 50 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2 žlički svežih timijanovih lističev
  • ščepec zdrobljenega čilija (po želji)
  • sol
  • poper
  • 3,5 dl rdečega vina
  • 1,5 dl šerijevega kisa ali rdečega vinskega kisa
  • 1 dl portovca

Priprava

1.

Čebulo in česen narežemo na tanke rezinice. V ponvi z debelim dnom na visoki temperaturi segrejemo olje in maslo, dodamo čebulo in česen ter vse dobro premešamo. Potresemo s sladkorjem, timijanom in čilijem ter solimo in popramo. Premešamo in nato zmanjšamo temperaturo. Čebulo počasi dušimo nepokrito 40 do 50 minut in občasno premešamo. Vsi sokovi morajo izpareti, čebula pa postati zelo mehka in lepljiva ter dišati po karameliziranem sladkorju.

2.

Prilijemo vino, kis in portovec ter nepokrito dušimo na visoki temperaturi 25 do 30 minut; vmes občasno premešamo. Dušimo, dokler čebula ne dobi lepe mahagonijeve barve, tekočina pa se zmanjša za približno dve tretjini. Preizkusimo tako, da po dnu kozice potegnemo s kuhalnico; če za njo ostane čista sled, ki se nato hitro zapolni s sirupastim sokom, je marmelada kuhana. Pustimo, da se ohladi v kozici, nato jo zapremo v sterilizirane kozarčke. V hladilniku jo lahko hranimo do 3 mesece.

5