Sestavine

  • 1 glava kislega zelja (pribl. 1,5 kg)
  • nekaj narezanega zelja po potrebi
  • 500 g mlete govedine
  • 300 g mlete svinjine
  • 2 žlici olja
  • 1 srednje debela čebula
  • 5 strokov česna
  • 100 g riža
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • 400 g prekajenih reber (ali slanine ali drugega prekajenega mesa po želji)
  • 1 jušna kocka
  • 1 žlica moke
  • 1 žlička mlete paprike
  • 400 g pasiranega paradižnika (passate)

Priprava

1.

Zeljno glavo razlistamo. Listom z ostrim nožem stanjšamo žile; če so preveliki za zavijanje sarm, jih malo obrežemo ali pa jih narežemo na več delov in naredimo manjše sarme. Najmanjše liste in obrezke narežemo na rezance. Prekajena rebra narežemo na primerne kose.

2.

Slanini odstranimo kožo in jo narežemo na majhne kocke. Čebulo in 3 stroke česna olupimo in drobno nasekljamo. Na žlici olja razpustimo slanino, dodamo čebulo in jo svetlo prepražimo. Dodamo mleto meso in ga ob stalnem mešanju rahlo prepražimo, le toliko, da spremeni barvo in se zrahlja. Solimo in popramo, dodamo sesekljan česen, premešamo in odstavimo z ognja. Mešanici dodamo riž in, ko se nekoliko ohladi, tudi jajce. Močno premešamo.

3.

Na vsak zeljni list damo žlico ali dve (odvisno od velikosti lista) nadeva in zvijemo sarme. Na dno večje kozice damo nekaj narezanega kislega zelja in nanj zlagamo sarme. Vmes damo kose reber ali drugega prekajenega mesa. Sarme in rebra zlagamo po plasteh, dokler ne porabimo vseh sestavin. Na vrh damo narezano zelje. Vse zalijemo z vročo vodo, v kateri smo raztopili jušno kocko. Dolijemo toliko vode, da sega približno centimeter nad sarme. Pristavimo, in ko zavre, zmanjšamo temperaturo ter na zelo nizki temperaturi pokrito kuhamo 1 uro.

4.

Na preostali žlici olja svetlo prepražimo 2 sesekljana stroka česna, dodamo moko in jo malo prepražimo, dodamo papriko in zalijemo s pasiranim paradižnikom. Zavremo in dolijemo 2 zajemalki tekočine. To je lahko tekočina, v kateri se kuhajo sarme, ali pa navadna voda, če je v kozici s sarmami ni dovolj. Omako solimo in popramo ter v nekaj minutah prevremo. Zlijemo jo čez sarme, kozico pretresemo in kuhamo še uro in pol do 2 uri. Kuhana je, ko je zelje mehko. Občasno lonec pretresemo, da se paradižnikova omaka počasi spusti v nižje plasti sarm. Sarma je najboljša drugi dan in naslednje dni.

5