Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 30 g masla
  • 140 g riža za rižoto
  • 2 pora (le beli deli)
  • 1 dl belega vina
  • 4 dl vroče zelenjavne jušne osnove
  • 60 g vloženih rakcev
  • sol
  • poper
  • peteršilj za posip

Priprava

1.

Por očistimo in bele dele narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo olje in polovico masla, dodamo riž in ga počasi pražimo, da postekleni. Nato dodamo por in belo vino. Mešamo toliko časa, da vino skoraj povsem izhlapi.

2.

Dodamo vročo jušno osnovo, zavremo in ob občasnem mešanju kuhljamo nepokrito 12 do 15 minut, da se riž zmehča in vsrka skoraj vso tekočino. Začinimo po okusu ter dodamo kuhane rakce in preostalo maslo. Mešamo, da se rakci segrejejo in maslo razpusti. Rižoto razdelimo na dva krožnika in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

25