Rabarbarina marmelada z ingverjem

Rabarbarina marmelada z ingverjem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2015
KOLIČINA: 4 kozarčki po 450 g
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg očiščene rožnate rabarbare
- 1 kg želirnega sladkorja
- sok in lupina 1 limone
- 50 g kandiranega ali v sirup vloženega ingverja
- 4-centimetrski kos svežega ingverja
Priprava
Rabarbaro operemo pod hladno tekočo vodo, po potrebi odstranimo tudi vlakna, in jo narežemo na 2 cm velike koščke. Stresemo jo v večjo keramično ali plastično posodo in dodamo želirni sladkor, limonovo lupinico in limonov sok ter nasekljan kandiran ingver. Olupljen svež ingver drobno naribamo neposredno po rabarbari.
Mešanico dobro premešamo, ohlapno pokrijemo s prosojno gospodinjsko folijo in damo za 2 uri na stran, da se sladkor stopi v rabarbarinih sokovih. Mogoče bomo morali občasno premešati, da se bo sladkor laže stopil.
Nekaj krožničkov damo v zamrzovalnik. Sadje s sokovi vred damo v posodo za vkuhavanje in jo postavimo na štedilnik pri srednji temperaturi. Mešamo, da se sladkor popolnoma stopi, in pustimo, da zavre. Marmelado kuhamo še približno 10 do 15 minut, da postane rabarbara precej mehka in se marmelada začne strjevati.
Nato preverimo, če je marmelada pripravljena. Polovico žličke marmalade damo na ohlajen krožniček in pustimo 30 sekund, da se malo ohladi, nato jo potipamo s prstom. Če se marmelada malo naguba, je pripravljena. Če še ni pripravljena, jo kuhamo še nekaj minut in nato preizkus ponovimo.
Posodo odstavimo s kuhalne plošče in jo pustimo stati 2 do 3 minute, preden z marmelado napolnimo sterilizirane kozarčke. Kozarčke takoj zapremo, in ko so popolnoma ohlajeni, jih označimo z datumom.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.