Sestavine

  • 1 kg očiščene rožnate rabarbare
  • 1 kg želirnega sladkorja
  • sok in lupina 1 limone
  • 50 g kandiranega ali v sirup vloženega ingverja
  • 4-centimetrski kos svežega ingverja

Priprava

1.

Rabarbaro operemo pod hladno tekočo vodo, po potrebi odstranimo tudi vlakna, in jo narežemo na 2 cm velike koščke. Stresemo jo v večjo keramično ali plastično posodo in dodamo želirni sladkor, limonovo lupinico in limonov sok ter nasekljan kandiran ingver. Olupljen svež ingver drobno naribamo neposredno po rabarbari.

2.

Mešanico dobro premešamo, ohlapno pokrijemo s prosojno gospodinjsko folijo in damo za 2 uri na stran, da se sladkor stopi v rabarbarinih sokovih. Mogoče bomo morali občasno premešati, da se bo sladkor laže stopil.

3.

Nekaj krožničkov damo v zamrzovalnik. Sadje s sokovi vred damo v posodo za vkuhavanje in jo postavimo na štedilnik pri srednji temperaturi. Mešamo, da se sladkor popolnoma stopi, in pustimo, da zavre. Marmelado kuhamo še približno 10 do 15 minut, da postane rabarbara precej mehka in se marmelada začne strjevati.

4.

Nato preverimo, če je marmelada pripravljena. Polovico žličke marmalade damo na ohlajen krožniček in pustimo 30 sekund, da se malo ohladi, nato jo potipamo s prstom. Če se marmelada malo naguba, je pripravljena. Če še ni pripravljena, jo kuhamo še nekaj minut in nato preizkus ponovimo.

5.

Posodo odstavimo s kuhalne plošče in jo pustimo stati 2 do 3 minute, preden z marmelado napolnimo sterilizirane kozarčke. Kozarčke takoj zapremo, in ko so popolnoma ohlajeni, jih označimo z datumom.

12