Sestavine

  • 1,5 kg svežih jagod
  • 1 bio limona
  • 500 g želirnega sladkorja Wiener Zucker 3:1
  • 0,5 dl džina

Priprava

1.

Jagode dobro operemo, jim odstranimo peclje in jih narežemo na drobne koščke, nato jih preložimo v lonec in jih prelijemo s sveže iztisnjenim limonovim sokom. Dodamo želirni sladkor Wiener Zucker 3:1, dobro premešamo in postavimo v hladilnik za približno tri ure, da jagode spustijo svoj sok.

2.

Sadno-sladkorno mešanico kasneje zmešamo s paličnim mešalnikom v gladko maso in jo nato postavimo na štedilnik ter jo segrevamo do vretja. Temperaturo nato precej znižamo in pustimo, da mešanica nežno vre še približno štiri minute. Na koncu vanjo vlijemo džin in vse skupaj dobro premešamo.

3.

Tako pripravljeno marmelado takoj prelijemo v čiste in sterilne kozarce, ki jih nato dobro zapremo.

Opomba

Več receptov s sladkorjem Wiener Zucker najdete tukaj.

Poskusite še marmelado iz rabarbare in jagod ter češnjevo s cvetovi bezga.

Nasvet

  • Če imamo radi popolnoma gladko marmelado, sadno-sladkorno mešanico po kuhanju najprej precedimo skozi gazo in šele nato z njo napolnimo kozarce.
  • Če nismo prepričani, ali je marmelada že nared za polnjenje, vzemimo žlico sadne mešanice iz lonca, jo vlijmo na hladen krožnik (najbolje, da ga prej postavimo za nekaj časa v zamrzovalnik) in počakajmo, da se ohladi. Če se takrat že strdi, je to znak, da je marmelada primerno kuhana in pripravljena za polnjenje v kozarce. V nasprotnem primeru naj mešanica vre še približno dve minuti.
21