Gojenje in sezona

Rabarbara ni zahtevna in jo zlahka gojimo na domačem vrtu. Če ima dovolj vode, lahko na istem mestu raste tudi deset let. Užitna so le stebla, ki so rožnata, temnordeča ali zelena (odvisno od sorte), listi pa so zaradi velike vsebnosti oksalne kisline strupeni. Rabarbaro nabiramo oziroma kupujemo od aprila do junija, pozneje pa tudi stebla vsebujejo preveč škodljive oksalne kisline. Če jo imamo na vrtu, lahko uporabimo tudi njena socvetja – tik pred cvetenjem jih oberemo, skuhamo v osoljeni vodi in pripravimo kot brokoli!

Shranjevanje

Za kulinarične namene izberemo čvrsta, nepoškodovana stebla, ki kmalu postanejo mehka, zato vedno naberemo ali kupimo le toliko rabarbare, kolikor je potrebujemo. Shranimo jo v hladilniku in pojemo v nekaj dneh. Liste do uporabe pustimo na steblih, ker pomagajo ohranjati svežino. Rabarbaro lahko tudi zamrznemo – pred zamrzovanjem je ni treba blanširati, stebla le očistimo in narežemo.

Priprava

Liste odrežemo in zavržemo, stebla operemo in jim z majhnim ostrim nožem odstranimo vlaknasto ovojnico, nato jih narežemo na poljubne kose. Ker je prekisla, da bi jo jedli surovo, jo moramo skuhati, v vodo pa običajno dodamo tudi precej sladkorja. Rabarbaro dušimo ali poširamo 8 do 10 minut, lahko jo tudi spečemo v pečici (20 minut) in jo nato uporabimo za kolače, kot nadev za pite, torte ali palačinke, za marmelade in sadne kupe, iz nje lahko skuhamo kompot in tudi sok …

Sladko in slano ujemanje

Zlasti dobro se rabarbari podajo jagode in sladko-kislo sadje, kot so pomaranče. Odlično se ujema tudi z ingverjem in cimetom, jogurtom in vaniljevo kremo.

Manj znano je, da se rabarbara uporablja tudi v slanih receptih: pečeno v pečici jo lahko uporabimo namesto zelenjavne priloge ali pa jo vključimo v sladkaste omake. Poskusite jo ob pečeni perutnini ali svinjini, tudi k ribam z intenzivnejšim okusom se bo lepo podala. Opečena telečja jetrca vas bodo v kombinaciji z gosto rabarbarino omako naravnost presenetila! (Pripravite jo tako, da na koščke narezano rabarbaro s ščepcem soli in nekaj žličkami sladkorja v zelo malo vode dušite približno pol ure, da se rabarbara razpusti v gosto omako.)

Z rabarbaro raziskujte nove okuse, res vas bo presenetila. Dodajte jo kdaj špinačni kremni juhi ali poletni mešani solati, iz nje pripravite rižoto ali omako za sveže domače rezance – za sladko, aromatično pomladno pašto!

Oglejte si še druge recepte jedi z rabarbaro.

OZNAKE