Sestavine

 • 200 g kakovostne mlečne čokolade s pribl. 36 % kakavovih delcev

okras

 • 200 g kakovostne bele čokolade
 • rožnato barvilo za živila v gelu (po želji)
 • 100 g temne čokolade s 70 % delcev kakava

pripomočki

 • plastičen model za čokoladna jajca (iz dveh polovic), gladek ali razpokan (glej nasvet)
 • čist širok slikarski ali slaščičarski čopič
 • kuhinjski termometer, ki kaže tudi nizke temperature
 • bombažne ali plastične rokavice (iz lekarne)
 • škatla in natrgan papir ali papirnata brisača za zaščito jajc (glej nasvet)

Priprava

1.

Obe polovici kalupa z mehko gobico operemo v vroči vodi z detergentom in ju skrbno obrišemo. Znotraj ju zloščimo s kosmom vate. Bolj sijoča ko bosta, lepša bo površina čokoladnega jajca.

2.

Stopimo in temperiramo belo čokolado, s katero bomo risali po površini jajca (glej spodnji nasvet).

3.

Polovico stopljene bele čokolade po želji obarvamo z malce barve za živila v gelu, nato na kalup narišemo črte kot na fotografiji. Vsaka barva naj se strdi, preden dodamo naslednjo (strjevanje je zelo hitro, če smo čokolado pravilno temperirali). Nekaj črt potegnemo v dvojni plasti, da bodo barve bolj izstopale. Po želji ponovimo postopek topljenja in temperiranja še s temno čokolado.

4.

Pladenj obložimo s papirjem za peko. Stopimo in temperiramo mlečno čokolado. En kalup s čokolado napolnimo do polovice, nato pa ga vrtimo in obračamo sem in tja, da ga čokolada povsem prekrije.

5.

Odvečno čokolado izlijemo iz kalupa nazaj v skledico s čokolado in s paletnim nožem postrgamo kalup, da ga očistimo. Postopek ponovimo z drugo polovico jajca. S plosko stranjo navzdol ga položimo na pladenj, obložen s papirjem za peko. Postavimo v hladilnik in pustimo kakih 10 minut, da se strdi.

6.

Ko je čokolada trda, rahlo stiskamo kalupa in iz njiju pazljivo sprostimo polovico jajca. Za to si vzamemo čas; videli bomo, kako zrak počasi leze med plastiko in trdo, sijočo čokolado. Pečico segrejemo na 180 °C.

7.

V pečici segrejemo plitev pekač, da postane topel. Nadenemo si rokavice (s tem p reprečimo p uščanje prstnih odtisov) in dvignemo eno polovico jajca. Če ga kazi kak nepravilen rob, ga odstranimo tako, da ga pritisnemo ob topel pekač, kjer se bo stopil. Nato pazljivo podrsamo s ploskim delom po pekaču, da se po vsej ovalni površini malo stopi.

8.

Postopek ponovimo z drugo polovico. Če nam dviganje jajca s pekača dela težave, si pomagamo s paletnim nožem.

9.

Stopljeni ploskvi jajca za nekaj trenutkov stisnemo skupaj, tako da se sprimeta. Obrišemo morebitno odvečno čokolado, potem pa damo jajce za nekaj minut v hladilnik, da se strdi. Zdaj ga lahko takoj ponudimo ali pa ga lepo zavijemo za veliko noč. Shranimo ga na hladnem, kjer temperatura ne niha.

Nasveti

Da bo čokolada res sijoča

Temperiranje čokolade

Temperiranje je postopek segrevanja in hlajenja čokolade, pri čemer v kakavovem maslu nastanejo posebni kristali. Če v trgovini kupljeno čokolado preprosto stopimo in nato ohladimo, bo takoj »zacvetela«, na površini se bodo pokazale pike in proge kakavovega masla. Ob dotiku se bo začela tudi hitro topiti. Temperirana čokolada pa se bo hitro strdila, postala bo trda in sijoča, ne bo zacvetela, med hlajenjem pa se bo tudi skrčila, tako da jo bomo zlahka vzeli iz kalupa.

Postopek je tak:

 • Tri četrtine čokolade razlomimo v skledo, odporno proti segrevanju. Topimo jo, dokler ne postane tekoča in gladka. Bela čokolada mora doseči 43 °C, mlečna in temna 45 °C.
 • Dodamo ji preostalo čokolado, narezano na majhne koščke.
 • Pomešamo z lopatico, dokler se koščki ne stopijo in termometer pokaže 28 °C za mlečno in belo, 30 °C za temno čokolado (pazimo, da merimo temperaturo čokolade, ne posode, v kateri je). To lahko traja nekaj časa, zato se oborožimo s potrpežljivostjo in ves čas mešamo. Čokolado uporabimo čim prej. Če začne med uporabo postajati preveč mrzla in gosta, jo samo za nekaj sekund segrejemo in dobro premešamo.

Kalupi za čokoladna jajca

Veliki kalup, ki smo ga uporabili na the fotografijah, meri približno 14 cm, srednji 10 cm in mali 8 cm. Dobimo jih v specializiranih trgovinah s slaščičarskimi pripomočki.

Izbira čokolade

V tem receptu smo uporabili belgijsko čokolado iz supermarketa – navadno, ne tiste za kuhanje. Nekatere specializirane znamke navajajo posebne temperature za čokolade lastne izdelave.

Kam s presežki čokolade

Večjo količino čokolade je laže kaliti, zato vam bo od tega recepta verjetno ostalo nekaj bele in temne čokolade. Preden se v skledi strdi, jo z žlico postrgamo in naredimo kupčke na kos peki papirja. Počakamo, da se strdijo, jih zavijemo in spravimo za uporabo ob kaki drugi priložnosti.

Dodamo hrustljavi karamel

Za izdelavo čokoladno-karamelnega jajca, ki ga želimo v notranjosti napolniti s hrustljavimi koščki karamela, damo v vrečko 12 kakovostnih karamelnih bombonov, jih zdrobimo z valjarjem in vmešamo v ohlajeno čokolado, tik preden jo vlijemo v kalup.

Eksperimentiramo z vzorci

S slikarsko tehniko lahko jajce okrasimo z najrazličnejšimi vzorci, s tanjšim čopičem pa nanj lahko celo napišemo ime – seveda ga ne pozabimo napisati od zadaj naprej. 

Izdelava darilne škatle

Lahko jo naredimo kar doma, tako da škatlo, v kateri smo kupili čevlje, prelepimo s papirjem pastelnih barv.

7