Pecivo z limonovo kremo in borovnicami
Popolna slaščica za pomladna praznovanja

Pecivo z limonovo kremo in borovnicami
Popolna slaščica za pomladna praznovanja
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Marec 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 35 min
KOLIČINA: 8-10 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 175 g zmehčanega masla in še malo za model
- 1 dl grškega jogurta
- 2 žlici limonove jajčne kreme (ali limonove marmelade)
- 3 jajca
- lupinica in sok 1 bio limone
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 175 g rjavega sladkorja
- 100 g borovnic (lahko zamrznjenih)
- 150 g sladkorja v prahu
za okras (po želji)
- limonova lupinica
- užitne cvetlice, npr. rumene ali vijoličaste trobentice
ko postrežemo (po želji)
- 4 dl grškega jogurta
- 8–10 žlic limonove jajčne kreme (ali limonove marmelade)
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Podolgovat 900-gramski model (za štruco) namastimo in obložimo s papirjem za peko.
V veliko skledo damo grški jogurt, limonovo jajčno kremo, maslo, jajca, limonovo lupinico, moko, pecilni prašek in rjavi sladkor. Na hitro zmešamo z električnim mešalnikom, da nastane gosta masa. V model naložimo polovico mase in nanjo posujemo pol borovnic (če imamo zamrznjene, jih pred uporabo ne odtajamo). Nanje naložimo preostalo maso in jo posujemo s preostalo polovico borovnic. Pečemo 1 uro in 10 do 15 minut, da se pecivo zlatorjavo obarva, zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, pa je čist, ko ga izvlečemo.
Pustimo, da se pecivo ohladi v modelu, nato ga s pomočjo papirja za peko dvignemo in prenesemo na pladenj. Sladkor v prahu presejemo v skledo in primešamo toliko limonovega soka, da dobimo gosto in gladko glazuro. Namažemo jo po vrhu peciva, nato pa po želji okrasimo še z limonovo lupinico in užitnimi cvetlicami. Narežemo na rezine in postrežemo, po želji pa lahko na vsak kos dodamo še žlico grškega jogurta in žlico limonove jajčne kreme ali marmelade.
Limonova krema
Recept za fino limonovo kremo poiščite na tej povezavi.
Uporabimo jo lahko tudi pri pripravi teh ljubkih piškotov, ki bodo idealni za kakšno popoldansko čajanko.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.