Sestavine

  • 4 lovorovi listi
  • 2 cimetovi skorjici
  • 1 vaniljev strok
  • 4 semena iz polovice zvezdastega janeža
  • ½ žličke sveže mletega črnega popra
  • nastrgana lupina in sok 3 pomaranč
  • 4 žlice tekočega medu
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • 6 svežih breskev ali nektarin
  • 6 svežih fig
  • 25 g masla

ko postrežemo

  • grški jogurt
  • makroni ali mehki mandljevi piškoti (amaretti)

Priprava

1.

Dan prej v skledico ali kozarček natrgamo lovorove liste. Dodamo cimetovi skorjici, ki smo ju nalomili na 2 ali 3   dele, da spustijo olja in arome. Vaniljev strok po dolgem prerežemo na pol in iz njega s hrbtno stranjo noža v kozarček postrgamo semena. Dodamo še semena zvezdastega janeža, poper, pomarančno lupino in sok, med in sladkor, da dobimo omako. Pokrijemo jo in shranimo v hladilniku, dokler ne postrežemo.

2.

Pol ure, preden bomo postregli, segrejemo pečico na 200 °C. Breskve ali nektarine prerežemo na pol in odstranimo koščice. Fige po dolgem prerežemo na pol. V večji pekač z višjimi stranicami položimo breskve ali nektarine z lupino navzdol. Prelijemo jih z aromatično omako in po njih razporedimo koščke masla. Pečemo 10 minut, dodamo fige in z večjo žlico polijemo sadje s tekočino v pekaču. Pečemo še 10 minut, dokler se sadje ne zmehča, in ga vmes vsaj trikrat zalijemo. Postrežemo z grškim jogurtom in makroni ali amaretti, da bodo vpili vso aromatično tekočino.

1