Sestavine

  • 5 dl mleka (ali 4 dl mleka in 1 dl vode)
  • 250 g gladke moke
  • 2 veliki ali 3 majhna jajca
  • 1⁄2 žlice sladkorja (samo za sladke palačinke; za slane sladkor izpustimo)
  • ščep soli
  • malo masla ali olja za ponev

Priprava

1.

V večji vrč ali skledo damo polovico mleka, vodo, moko, jajca, sladkor (če pečemo sladke palačinke) in sol. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato testo pustimo pol ure počivati.

2.

Ponev za palačinke segrejemo, v njej stopimo košček masla ali jo pokapamo z oljem in spečemo tanke palačinke.

Vam je ostalo kaj palačink?

Če palačinke ostanejo, jih zavijemo v aluminijasto ali prozorno kuhinjsko folijo in zamrznemo. Ko nam naslednjič zadišijo, jih odtajamo na sobni temperaturi in pogrejemo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku v rahlo nameščeni ponvi, čez katero položimo pokrovko. Prav take so kot sveže!

Nasvet

Testo za palačinke naj počiva vsaj pol ure, lahko pa ga pripravimo celo dan prej in ga shranimo v hladilnik. V tem času se v moki razvijejo glutenske vezi, palačinke pa so zaradi tega mehkejše. Preden testo vlijemo v ponev, ga pustimo, da se segreje na sobno temperaturo, in še enkrat temeljito premešamo.

5