Sestavine

  • 400 g olupljenega kuhanega kostanja
  • 100 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 100 g temne čokolade (najmanj 70 % kakava)
  • 3 žlice mleka
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 2 žlički konjaka

obliv

  • 100 g temne čokolade (najmanj 70 % kakava)
  • 25 g masla
  • 1 žlica manj mastne sladke smetane
  • olje za model
  • sladkor v prahu za posip
  • smetana, ko postrežemo

Priprava

1.

V multipraktik damo kostanj in sladkor ter zmeljemo v gladko maso. Čokolado narežemo na koščke, jo damo v kozico, dodamo maslo in mleko ter nežno segrevamo, da se raztopi in dobimo gladko omako, v katero vmešamo še vaniljevo aromo in konjak. Čokoladno omako dodamo kostanjevi zmesi v multipraktiku in še enkrat vključimo, da se vse sestavine dobro premešajo.

2.

Manjši podolgovat model rahlo premažemo z oljem in obložimo s prozorno kuhinjsko folijo. Vanj vlijemo kostanjevo maso, jo poravnamo, pokrijemo s folijo in damo za 24 ur v hladilnik.

3.

Pred postrežbo kostanjevo slaščico zvrnemo iz modla na delovno površino in odstranimo folijo. Pripravimo še obliv tako, da na nizkem ognju raztopimo koščke čokolade skupaj z maslom in smetano. Kostanjevo slaščico z vseh strani prelijemo s pripravljenim oblivom in damo nazaj v hladilnik, da se strdi tudi obliv. Preden slaščico postrežemo, jo posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo na rezine. Zraven ponudimo stepeno sladko smetano ali vaniljevo omako.

42