Sestavine

  • 0,5 dl ruma
  • 100 g rozin
  • 100 g orehov
  • 100 g čokolade
  • 250 g zmehčanega masla
  • 300 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 5 jajc
  • 2 dl rdečega vina
  • 380 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 žlička cimeta

Priprava

1.

Rozine namočimo v rum in jih pustimo, da se namakajo vsaj nekaj ur, še bolje pa čez noč.

2.

Pečico segrejemo na 190 °C. Orehe in čokolado grobo narežemo, rozine odcedimo, rum prihranimo. V večji skledi penasto stepemo maslo s sladkorjem in vaniljevim izvlečkom. Eno po eno vtepemo jajca in na koncu pri nizki hitrosti ročnega mešalnika vmešamo še vino in rum, v katerem so se namakale rozine.

3.

Moko zmešamo s pecilnim praškom in cimetom. Po tretjinah jo vmešamo v jajčno zmes, le toliko, da se sestavine povežejo. Na koncu nežno primešamo še rozine, orehe in čokolado.

4.

Večji pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko in vanj zlijemo testo. Pečemo približno 1 uro, da je kolač na sredini čvrst in prožen na dotik. Kolač naj se nekaj minut ohlaja v pekaču, nato ga zvrnemo na mrežico, odluščimo papir za peko in pustimo, da se do konca ohladi.

2