Sestavine

  • 1 kg težka hobotnica
  • 4 krompirji
  • 4 paradižniki
  • 1 rdeča čebula
  • izkoščičene črne olive ali taggiasche
  • kapre v soli
  • bazilika
  • zeliščni šopek (lovor, timijan, peteršilj  …)
  • vinski kis
  • ekstra deviško oljčno olje
  • sol in poper

Priprava

1.

Krompir v lupini kuhamo v vreli vodi približno 40 minut, ga odcedimo in ohladimo.

2.

Hobotnico damo v lonec z zeliščnim šopkom in tesno pokrito brez vode kuhamo približno 1 uro. Lonec pokrijemo in zatesnimo z aluminijasto folijo, da med kuhanjem ne uhaja vlaga, šele nato namestimo pokrovko: tako voda, ki jo spusti hobotnica, zmehča njeno meso.

3.

Medtem pripravimo preostale sestavine za solato. Paradižnik in čebulo narežemo na koščke ter damo v veliko solatno skledo. Kapre oplaknemo, olive grobo narežemo in oboje dodamo v skledo. Krompir olupimo, narežemo na kose in jih priložimo k preostalim sestavinam.

4.

Hobotnici odstranimo sluzasto kožo pod lovkami in jo narežemo na koščke. Damo jo v skledo, okrasimo z grobo nasekljanimi bazilikinimi listi in začinimo z oljem, soljo, poprom in kisom.

5