Sestavine

  • 50 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 kg čebule
  • 1 žlička sladkorja
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici moke
  • 2,5 dl suhega belega vina
  • 1,3 l vroče močne goveje jušne osnove
  • 4–8 rezin francoske štruce (odvisno od debeline rezin)
  • 150 g sira grojer

Priprava

1.

Čebulo razpolovimo in na tanko narežemo. V veliki kozici z debelim dnom stopimo maslo skupaj z oljem. Dodamo čebulo, kozico pokrijemo in čebulo dušimo 10 minut, da se zmehča. Dodamo sladkor in pražimo še 20 minut, da čebula karamelizira, medtem jo mešamo. Čebula mora biti zlato obarvana, polnega okusa in mehka, ko jo stisnemo med prsti. Proti koncu pazimo, da se ne prismodi.

2.

Česen narežemo na rezinice in ga v zadnjih nekaj minutah praženja primešamo čebuli, poprašimo z moko in dobro premešamo. Temperaturo povišamo in še naprej mešamo, postopoma prilivamo vino in potem še vročo jušno osnovo. Pokrijemo in počasi kuhamo 15   do 20 minut.

3.

Segrejemo žar v pečici in popečemo rezine kruha. Sir drobno naribamo. Juho razdelimo v nepregorne skodele, v vsako položimo rezino ali dve kruha in ga posujemo s sirom. Skodele z juho postavimo pod žar in segrevamo, da se sir stopi. Kruhke lahko tudi posujemo s sirom in popečemo same, nato jih že pripravljene položimo na juho.

4