Sestavine

  • 25 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 6 čebul
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici moke
  • 3 dl temnega piva (ne pregrenkega)
  • 1,3 l goveje jušne osnove
  • kanček worcestrske omake
  • sol
  • poper

popečeni kruhki

  • 1 bageta
  • 180 g naribanega staranega sira
  • majhen šopek narezanega drobnjaka
  • majhen šopek nasekljanega peteršilja

Priprava

1.

Čebulo in česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V veliki kozici segrejemo olje in maslo, čebulo in česen pa nežno pražimo, da se dobro zmehčata in zarumenita. Nato nekoliko zvišamo temperaturo in pražimo približno 20 do 40 minut oziroma tako dolgo, da čebula porjavi.

2.

Dodamo moko in mešamo 2 minuti, vlijemo pivo in kuhljamo nekaj minut, preden vlijemo jušno osnovo. Ponovno zavremo, solimo, popramo in začinimo z worcestrsko omako. Juho pustimo na toplem.

3.

V pečici segrejemo žar. Bageto narežemo na 12 do 18 tankih rezin in jih z obeh strani popečemo. Medtem zmešamo sir z zelišči in z mešanico posujemo popečene rezine. Ponovno jih postavimo pod žar, da se sir stopi. Juho nadevamo v skodelice in nanjo položimo popečeni kruh.

Nasvet

Skrivnost dobre čebulne juhe je v bogatem okusu čebule, ki jo je treba dolgo in počasi pražiti, da postane temna.

41