Pust: kaj jedo v tujini?
Pust je slasten in masten tudi drugod po svetu
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Januar 2024
Prihaja pust, ki bo prinesel pomlad in z njo srečo - če bomo le pojedli obilico sladkih in mastnih dobrot.
Karnevali, posvečeni prebujajoči se pomladi, po vsem svetu privabljajo veseljake, ki uživajo v rajanju in sladkih dobrotah. Pust je, kot številni prazniki, povsod povezan tudi hrano.
Brazilija, Španija in Francija
Mojstri pustnega rajanja so seveda v vroči Braziliji, kjer karneval pospremijo z večjimi količinami znamenitega koktajla caipirinha. Poleg tega poznajo čokoladne kroglice, ki jim pravijo brigadeiros, in barvite grižljajčke quindim iz rumenjaka, sladkorja in kokosa. Na drugem koncu oceana si temperamentni Španci privoščijo torrijas, čisto svojo različico opečenca, in znamenite churros, ki jih pomakajo v najrazličnejše sladke omake. V toplem Santa Cruzu na otoku Tenerife pa pust pospremijo z leche frita. Gre za sladico iz ‘ocvrtega’ sladkanega mleka s sladkorjem, cimetom in limonovo lupinico.
Recept za buñuelos de viento, ki spominjajo na naše miške, si delijo s Francozi. Tam jim pravijo pets de nonne, nunski napihnjenci. Poleg teh francoski mardi gras, mastni torek, spremljajo vaflji ter ocvrte blazinice, imenovane beignets ali ganses, ki so stalnica niških praznovanj. Po vsej Franciji, pa tudi drugod po svetu, v teh dneh tradicionalno pojedo tudi veliko palačink. Tradicija izvira iz obdobja, ko so za post veljala strožja pravila in je bilo treba pred njegovim začetkom porabiti jajca in mleko.
Pust v Nemčiji in državah na severu
Nemci se pustovanja lotijo bolj zadržano, s prestami in skodelico kuhanega vina. Poglejmo še na hladni sever. Na Danskem, Švedskem, Finskem, Norveškem, Islandiji, v Estoniji in Latviji pustni čas zaznamujejo najrazličnejši kolački s sladkimi polnili in oblivi. Ti še najbolj spominjajo na naše princeske. Pravijo jim semla, vastlakukkel, laskiaispulla, vēja kūkas ali fastelavnsbolle, z razmahom sodobnih butičnih pekarn pa so nedavno doživeli nov razcvet in s pestrimi dodatki postali priljubljena stalnica v zimskem času. Kolačkom družbo delajo flancati, ki jih na severu poimenujejo klenät, kleinur, klena ali fattigmann.
Italija
Ob omembi karnevalov seveda ne moremo mimo Benetk in drugih italijanskih mest, katerih ulice v tem času napolnijo zakrinkani preganjalci zime. Ti se sladkajo s flancati, ki jim tam pravijo chiacchiere, frappe ali cenci, pa prav posebnimi miškami, ki jim v Benetkah pravijo fritole veneziane, drugod pa struffoli. Od naših se razlikujejo v dodanem rumu, pinjolah in rozinah. Pogosto jih postrežejo z vaniljevim prelivom ali jajčno kremo zabaglione. Italijanska pustna posebnost so tudi tortelli dolci, pečeni žepki s sladkim polnilom. Če boste v času karnevala v Neaplju, pa nikar ne spreglejte rahle in slastne torte migliaccio iz rikote in limon.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.