Sestavine

  • 1 majhen ananas
  • sok 4 limet
  • šopek sveže mete
  • 8 žlic rjavega sladkorja
  • 4 dl cachaçe ali belega ruma
  • zdrobljen led za 8 kozarcev
  • 8 dl ananasovega soka

Priprava

1.

Ananasu izrežemo stržen in ga narežemo na kose, velike 3 cm. V vrč damo 8 majhnih prgišč ananasa, sok limet, polovico mete in sladkor ter zmečkamo z ročajem valjarja ali veliko leseno kuhalnico.

2.

V vrč vlijemo cachaço ali beli rum in dodamo malo zdrobljenega ledu. Prelijemo v 8 kozarcev in dodamo še več ledu. Do vrha zalijemo z ananasovim sokom. Okrasimo z vršički mete in koktajlskimi palčkami, na katere smo nabodli koščke ananasa.

Cachaça

Cachaça je brazilsko žganje iz svežega soka sladkornega trsa (za razliko od ruma, ki ga izdelajo iz melase sladkornega trsa). Ločimo belo cachaço, ki jo ustekleničijo takoj po destilaciji in je sestavina koktajlov, kot je caipirinha, in temno cachaço, ki jo starajo v lesenih sodih, po navadi do tri leta, in se pije čista.

3