Sestavine

  • 25 g svežega kvasa
  • 1,25 dl hladnega polnomastnega mleka
  • 2 žlički strokov kardamoma
  • 325 g moke
  • 1 srednje veliko jajce
  • 150 g sladkorja
  • 1⁄2 žličke pecilnega praška
  • 1⁄2 žličke soli
  • 100 g zmehčanega masla
  • 1 jajce za premaz
  • mandljevi lističi za posip

nadev

  • 100 g mletih mandljev
  • 100 g sladkorja
  • 3 žlice vode
  • 1⁄2 žličke semen kardamoma
  • 2 žlički vaniljeve arome

vaniljeva smetana

  • 2 dl sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Najprej pripravimo testo. V posodo mešalnika z nastavkom za gnetenje damo kvas in ga zmešamo s hladnim mlekom, da se popolnoma raztopi. V možnarju stremo stroke kardamoma in odstranimo luščine, semena pa zdrobimo v fin prah, ki ga dodamo mešanici kvasa in mleka. Dodamo še moko, rahlo razžvrkljano jajce, sladkor, pecilni prašek in sol ter začnemo mešati – na srednji hitrosti 5 minut oziroma toliko časa, da se oblikuje kepa testa.

2.

Maslo narežemo na koščke in ga košček za košček dodajamo testu; poskrbimo, da je vsak košček vmešan, preden dodamo naslednjega. Testo mesimo še 5 do 10 minut. Ko se testo neha prijemati sten posode in je zelo mehko in prožno, mešalnik izključimo ter testo pustimo počivati v posodi 10 minut.

3.

Testo razdelimo na 9 kosov (vsak 70 do 80 g). Na čisti delovni površini (ni je treba pomokati) testo narahlo primemo v pest, nato jo z dlanjo krožno povaljamo po delovni površini, da nastane gladka krogla. Krogle polagamo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko, pri tem med njimi pustimo dovolj prostora, ker bodo narasle. Pokrijemo jih s čisto kuhinjsko krpo in na toplem pustimo vzhajati uro in pol.

4.

Pečico segrejemo na 220 °C. Krofke premažemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali z žlico vode, posujemo z mandljevimi lističi in postavimo v pečico za 10 minut, da se zlato zapečejo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo na kuhinjski mrežici.

5.

Medtem pripravimo nadev. Mlete mandlje in sladkor zmešamo v multipraktiku in dodamo le toliko vode, da nastane gladka pasta. Stroke kardamoma stremo v možnarju in odstranimo luščine, semena pa stremo v fin prah, ki ga dodamo mandljevi pasti skupaj z vaniljevo aromo.

6.

Krofkom z majhnim nožem odrežemo »pokrovček« in na sredini izdolbemo malo sredice, da nastane vdolbinica; drobtine dodamo mandljevi pasti. Mandljevo pasto razrahljamo z žlico sladke smetane in jo razdelimo v vdolbinice.

7.

Preostalo smetano damo v skledo skupaj s sladkorjem v prahu in vaniljevo aromo ter stepemo. Stepeno smetano nabrizgamo ali naložimo na nadev v krofkih in jih pokrijemo s »pokrovčki«. Posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

5