Sestavine

  • 3,5 dl vode
  • 1 žlica sladkorja
  • 50 g stopljenega masla
  • 1⁄2 žličke vaniljeve arome
  • 250 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • pribl. 1 liter sončničnega olja
  • nekaj koščkov kruha

cimetov sladkor

  • 4 žlice sladkorja
  • 2 žlički cimeta

čokoladna pomaka

  • 150 g temne čokolade (ne pregrenke), nalomljene na koščke
  • 100 g smetane
  • 3 žlice polnomastnega mleka
  • 1⁄2 žličke vaniljeve arome (po želji)

Priprava

1.

Vodo zavremo in ji dodamo stopljeno maslo in vaniljevo aromo. V veliko skledo presejemo moko s pecilnim praškom in dodamo ščep soli. V sredini naredimo jamico, nato prilijemo vročo vodo z maslom in z leseno kuhalnico zelo hitro vmešamo moko, da nastane masa brez grudic. Pustimo počivati 10 do 15 minut, medtem pa pripravimo pomako.

2.

Vse sestavine za pomako damo v kozico in nežno stopimo, medtem občasno pomešamo, da dobimo gladko in bleščečo omako. Pustimo jo na šibkem ognju, da ostane topla.

3.

V veliki globoki kozici segrejemo toliko olja, da sega do tretjine višine, in ga segrejemo. Naredimo preizkus: vanj vržemo kocko kruha – če se v 45 sekundah do 1 minuti zlato rjavo obarva, je olje primerno segreto. Sladkor zmešamo s cimetom.

4.

Na vrečko za brizganje namestimo nastavek z 1,5 do 2 cm veliko zvezdasto odprtino. V vrečko naložimo spočito testo in neposredno v olje nabrizgamo 2 ali 3 trakove, vsakega odrežemo s škarjami. Cvremo, dokler ne postanejo hrustljavi in se zlato rjavo obarvajo. Pri tem smo zelo previdni: če namreč v churrosih nastanejo zračni mehurčki, jih lahko raznese, zato si oblečemo dolge rokave, si zaščitimo oči in obraz odmaknemo stran od kozice. Ocvrte churrose s penovko poberemo iz olja in odložimo na pladenj, obložen s kuhinjskim papirjem. Tako ocvremo vse churrose in jih sproti posujemo s cimetovim sladkorjem. Ko so vsi ocvrti, jih posujemo s preostalim cimetovim sladkorjem in ponudimo s čokoladno pomako.

9