Zdravju škodljivi vplivi cvrenja so danes manjši kot nekoč, predvsem zaradi sodobnejše opreme in izdelave primernejših maščob za cvrenje, odpornih proti visokim temperaturam. Izbira primerne maščobe je zato ključnega pomena. Uporabimo olje z visoko točko dimljenja (to je temperatura, do katere lahko segrejemo olje, preden se začne dimiti in žgati). Rafinirana olja bolje prenašajo visoke temperature kot nerafinirana.

Strokovnjaki iz Tovarne olja Gea so nam povedali, da je »rafiniranje neškodljiv proces, ki je v osnovi namenjen odstranitvi neželenih komponent iz surovega olja, rezultat procesa pa je dalj časa obstojno olje, primerno za postopke obdelave tudi pri višjih temperaturah«. Najpogostejša rafinirana olja so sončnično, repično, sojino olje, olje koruznih kalčkov, sončnično olje z visoko vsebnostjo oleinske kisline, rastlinsko olje, olje za cvrenje, palmovo olje in kokosovo olje.

  • Uporabimo veliko, široko in stabilno kozico. Nikoli je ne napolnimo več kot do dveh tretjin, saj lahko potem, ko v olje položimo hrano, prekipi oziroma pljuskne čez robove.
  • Pri roki imejmo pokrovko, ki se dobro prilega na kozico, za primer, če se olje vname.
  • Preverimo temperaturo olja. Če imamo kuhinjski termometer, olje segrejemo na 160 °C za cvrenje pri nizki temperaturi, na 180 °C za cvrenje na zmerni in na 190 °C za cvrenje pri visoki temperaturi. Olja raje ne segrejemo na višjo temperaturo, saj se lahko vname. Če nimamo termometra, naredimo preizkus s koščkom kruha. Ko je olje zmerno segreto, bi se moral obarvati v 30 do 40 sekundah.
  • V vroče olje nikoli ne polagamo mokrih živil. Zaradi odvečne tekočine bo olje brizgalo. Mokra živila pred cvrenjem dobro osušimo s kuhinjskim papirjem.
  • Kozice nikoli ne pustimo brez nadzora, saj se olje lahko pregreje in vname že v minuti ali dveh.
  • Ročaje kozice obrnemo stran od sprednje strani štedilnika, da je ne bomo zbili s kuhalnika.
  • Hrano iz olja pobiramo z veliko penovko, da bo olje lahko odteklo.
  • Po uporabi olje pustimo, da se popolnoma ohladi, nato ga prelijemo v prvotno embalažo. Olje sodi med nevarne odpadke, nikakor pa ne v odtok!
  • V istem olju lahko cvremo večkrat, le po vsakem cvrenju moramo pravilno poskrbeti za olje, ga precediti in očistiti cvrtnik. Olje za ponovno cvrenje lahko shranimo le za kratek čas, pri ponovni uporabi pa ga ne smemo segrevati dlje, kot je treba.
Priprava krofov zahteva nekaj vaje …

Kako ravnamo, če gre po zlu …

  • Če se olje začne kaditi, ugasnemo štedilnik in pustimo, da se ohladi.
  • Če se olje vname, ugasnemo štedilnik in plamene ukrotimo s pokrovko ali velikim plitvim pekačem ali s požarno odejo ali pa uporabimo gasilni aparat.
  • Ognja nikoli ne gasimo z vodo, plameni bi se samo še razširili.
  • Takoj pokličemo gasilce.

Naši najljubši recepti:

Slastni pustni krofi

Jogurtove miške

Krhki flancati

Španski churros s čokoladno pomako

OZNAKE