Nekdaj je veljalo, da se seno poleti ne bo sušilo, če gospodinja ne bo pripravila krofov. Pritisk je bil še večji, ker so verjeli, da repa ne bo debela, če krofi ne bodo imeli dovolj lepih obročkov ali »kranceljčkov«.

Medtem ko so si pridne gospodinje prizadevale zadovoljiti ta visoka pričakovanja, so se bolj iznajdljive odločile za pripravo drugih ocvrtih dobrot – flancatov, fanclov, štraub, fritul, rafjol, bobov in mišk – kakor se imenujejo le nekatere izmed ocvrtih dobrot, posutih s sladkorjem, ki jih pri hiši ob pustu ni smelo manjkati.
Poleg teh so, še posebno na pustno nedeljo, pogrinjke ponekod ozaljšale potice, posebej pa naj navedemo še žlinkrofe. Varčne gospodinje so jih pripravljale iz testa, ki je ostalo pri izrezovanju krofov, napolnile pa so jih z makovim ali rožičevim nadevom.

Dobrote so skupaj s kakšnim kosom špeha, klobaso, jajci in vinom darovali maškaram, ki so obiskale hišo, da bi družini prinesle srečo. Če bi jih pustili praznih rok ali pa jim celo zaprli vrata, bi gospodinjstvo namreč vse leto spremljala smola.
O preostalih mastnih in slastnih pustnih dobrotah preberite v februarski številki revije Dober tek, recepte pa poiščite na tej povezavi.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.