O svežem pehtranu

Mogoče boste presenečeni, a med domačimi začimbami je pehtran ena izmed najbolj pikantnih začimbnic – takoj za šetrajem. O tem se lahko hitro prepričate, če požvečite nekaj svežih listov. Ko potem ne čutite več jezika, lahko odkrijete, da na vrtu raste odličen domači anestetik. Indijci zobobole blažijo s klinčki, mi pa ima- mo za to pehtran! Zmečkanega lahko uporabljamo tudi kot protibolečinski obkladek. Podobno kot številne druge pekoče začimbnice, na primer čebula in hren, tudi pehtran pod vplivom toplote po- stane nekaj povsem drugega – sladka in aromatična poslastica. Prav takega večina pozna in je »zaščitni znak« naših potic, smetanovih štrukljev in omak. Čas je, da spoznamo še 1001 možnost, ki jo ponuja pehtran.

Pehtran ni le za potice

Zelišče z veliko moči

Čeprav ga mnogi vidijo predvsem kot gurmansko popestritev v jedi, je pehtran tudi zelo močna začimbnica, ki nam lahko pomaga pri številnih težavah. Predvsem spodbuja apetit (povrne ga lahko tudi najbolj oslabelim) in dobrodejno deluje na želodec. Poleg tega pomaga pri slabi prebavi, napenjanju, preobilici želodčne kisline, kolcanju in vretju v črevesju. Ker pomaga pri izločanju seča, je nadvse koristen pri putiki, revmatizmu, zastajanju urina, oslabljenem delova- nju ledvic in sečnega mehurja. Pehtran učinkovito znižuje raven glukoze v krvi, zato je zelo primeren dodatek jedem, ki bi nam sicer prehitro dvigale krvni sladkor. Le opozo- riti vas moram, da je za to najbolje uporabiti alkoholni izvleček pehtrana. Posebno zanimivo je, da tako deluje le, kadar je sladkor že povišan. Če je raven sladkorja v krvi normalna, pehtran nanjo ne vpliva. Moč pehtrana potrjuje tudi njegovo učinkovito delovanje proti zajedav- cem in številnim bakterijam. Ker zavira razvoj bakterij, ki so pogoste na beljakovinah, je to še razlog več, da ga dodajamo skuti, jajcem, ribam in mesu. Tudi veganske beljakovine, na primer v tofuju in sejtanu, postanejo veliko lažje prebavljive, če jim doda- mo pehtran. S pehtranom so torej nevarne beljakovine veliko varnejše in hkrati lahko prebavljive. Razen navedenega pehtran poma- ga tudi zniževati vročino, sprožiti menstruacijo (zato v večjih količinah ni primeren za nosečnice) in blažiti bolečine. V ljudski medicini se uporablja proti zobobolu in kot nežno pomirjevalo.

Makroni z mačo in pehtranovo kremo

Navdih v kuhinji

Najbolj znana oblika uporabe pehtrana – ob pehtranovi potici, seveda – je aromatiziranje kisa in gorčice. Obvezno ga preizkusite tudi v omakah z belim vinom, v ribjih in jajčnih jedeh. Odličen je v kombinaciji s poprom in papriko. V solatnem prelivu je izvrsten zlasti na paradižnikovi solati. Drobno sesekljan se odlično prileže h grahu, gobicam, solatam in zeliščnemu maslu. Lepo se kombinira z janežem, koromačem in česnom, saj te začimbe pehtranu odvzamejo nekaj ostrine. Malo citronke osveži njegovo aromo. Podobno sveže deluje, če ga kombiniramo z meto, meliso ali sivko.

Piščanec s pehtranom in pirejem iz sladkega krompirja

Dve vrsti pehtrana

Poznamo dve vrsti pehtrana, franco- skega in ruskega. Ruski pehtran je robustnejši in odpornejši proti mrazu in suši, ni pa tako aromatičen kot francoski. No, ne sodite mu prehitro. Tudi ruski pehtran z leti postane bolj aromatičen, zato mu je dobro dati priložnost, če živite v krajih, kjer francoski pehtran ne preživi zime. Vsekakor pa priporočam, da gojite tudi francoskega, le čez zimo ga je dobro zavarovati z vejami in listjem. Rad ima sonce, vlago in prepustna tla. Zanimivo je, da so pehtranovi listi vedno enako aromatični in ni treba čakati z nabiranjem. Še več, ko rastlina začne cveteti, izgublja aromo. Če imamo pehtran na vrtu, lahko sproti smukamo liste. Če pa režemo vejice, nikoli ne odrežemo več kot tretjino dolžine, sicer ustavimo njegovo rast. Šele na koncu sezone lahko pehtran porežemo do tal.

Panakota z jagodami in pehtranom
OZNAKE