Sestavine

makroni

 • 180 g mletih mandljev
 • 180 g sladkorja v prahu
 • 4 g mače v prahu
 • 155 g kristalnega sladkorja
 • 40 g vode
 • 132 g beljakov sobne temperature (od približno 4 srednje velikih jajc)
 • 1⁄2 žličke suhega pehtrana (ali po okusu)

krema

 • 1,8 dl sladke smetane
 • 200 g bele čokolade
 • 40 g masla
 • nekaj vejic pehtrana

Priprava

1.

Mandlje, sladkor v prahu in mačo damo v posodo in jih temeljito zmešamo z rokami, da razdrobimo morebitne grudice. Dodamo polovico (66 g) beljakov in vse zmešamo, da dobimo pasto.

2.

Drugo polovico beljakov damo v posodo kuhinjskega robota in jih začnemo mešati pri nizki hitrosti. V vodo damo 135 g kristalnega sladkorja in mešanico segrevamo do 117 °C. Ko je temperatura 110–112 °C, začnemo beljake mešati pri najvišji hitrosti, pri tem pa v dveh porcijah dodamo preostalih 20 g kristalnega sladkorja. Beljake zmešamo toliko, da se spenijo (ne do čvrstega snega), in ko sladkorni sirup doseže 117 °C, ga pri najnižji hitrosti mešanja prilijemo k beljakom. Nato začnemo mešati pri najvišji hitrosti in beljake stepamo toliko časa, da se posoda ohladi.

3.

V mandljevo pasto najprej vmešamo približno tretjino stepenih beljakov, da jo razrahljamo, nato pa še preostanek. Ko je zmes homogena, jo začnemo obdelovati z lopatico ali kartico, da dobimo ustrezno konsistenco. Maso z lopatico zajemamo od robov posode, obrnemo in polagamo proti sredini, pri tem pa vsakokrat rahlo zasučemo posodo. Masa je pripravljena, ko se po nekaj sekundah površina izravna in razleze po posodi.

4.

Dva pekača obložimo s papirjem za peko ali s silikonsko podlogo za peko makronov. Maso damo v dresirno vrečko z nastavkom premera 12 mm ali vrečico, ki ji odrežemo vogalček. Najprej nabrizgamo nekaj testnih makronov; če se njihov vrh ne posede, damo maso nazaj v posodo in jo še nekajkrat obrnemo. Enakomerno velike makrone nabrizgamo na pekač, tako da dresirno vrečko držimo čim bolj pravokotno. Nato pekač potresemo, da se znebimo zračnih mehurčkov. Polovico makronov (1 pekač) posujemo z malo suhega pehtrana. Makrone pustimo na zraku, da se posušijo in dobijo skorjico. Sušenje lahko traja od 15 minut do pol ure ali še več, odvisno od vlage v zraku. Skorjico preverimo tako, da se makrona dotaknemo s prstom.

5.

Pečico segrejemo na 165 °C (brez ventilacije) in makrone pečemo 12–14 minut. Nato jih s papirjem za peko ali podlogo vred prestavimo na hladen pekač, kjer naj se ohladijo. Enako spečemo še makrone na drugem pekaču. Ohlajene makrone obrnemo in v vsakega s prstom naredimo vdolbinico za kremo.

6.

Za pehtranovo kremo v kozici počasi zavremo smetano. Pehtranove lističe sesekljamo in damo v smetano, da oddajo aromo. Počakamo, da se smetana povsem ohladi, nato jo precedimo in znova segrejemo, da skoraj zavre. Čokolado nalomimo na koščke in jo prelijemo z vročo odišavljeno smetano, nato pa mešamo, da se stopi. Vmešamo še maslo in pustimo, da se krema ohladi. Predenemo jo v dresirno vrečko ali v vrečico, ki ji odrežemo vogalček, in z njo nadevamo makrone brez pehtrana. Pokrijemo jih z makroni s pehtranom in postrežemo.

3