Sestavine

  • 4,5 dl sladke smetane
  • 4 dl mleka (polposnetega ali polnomastnega)
  • šopek pehtrana (20 g)
  • 4 lističi želatine
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 450 g jagod
  • 25 g sladkorja v prahu
  • 6 modelčkov s prostornino 1,5 dl
  • sončnično olje za premaz modelčkov
  • sladkor v prahu za posip (po želji)

Priprava

1.

Smetano, mleko in 4 vejice pehtrana damo v kozico in počasi zavremo (približno 10 minut). Odstavimo in pustimo, da se zmes ohladi. Pehtran v smetana nekoliko zmečkamo.

2.

Medtem namočimo želatino v hladni vodi, da se popolnoma zmehča. Rahlo premažemo notranjost modelčkov in jih postavimo na pladenj.

3.

V smetano vmešamo sladkor, jo ponovno segrejemo in nato precedimo v vrč. Dodamo ji popolnoma ožeto želatino in mešamo, da se želatina v vroči tekočini raztopi. Smetano razdelimo v modelčke, pustimo, da se pol ure ohlaja na sobni temperaturi, nato jo pokrijemo in postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali čez noč.

4.

Jagode očistimo in grobo nasekljamo. Polovico jagod v kuhinjskem strojčku s sladkorjem v prahu zmešamo v gladko omako. Omako pretisnemo skozi gusto cedilo, jo po potrebi še malo sladkamo in vanjo vmešamo preostale jagode. Pred postrežbo damo modelčke s panakoto za 3 do 4 sekunde v vročo vodo, nato jih prevrnemo na krožnike. Nekaj pehtrana nasekljamo in ga damo v omako. Panakoto prelijemo z jagodno omako in okrasimo s pehtranom. Po želji jo posujemo s sladkorjem v prahu.

21