Kateri želirni sladkor uporabiti?
piše: uredništvo
28V: Pred začetkom sezone vkuhavanja sadja se vedno sprašujem, kateri želirni sladkor uporabiti za vkuhavanje marmelade. Na trgu namreč obstaja cela vrsta različnih tovrstnih sladkorjev.
O: Vsakdo najbolje ve, koliko sladkorja želi uporabiti v marmeladi. Želirni sladkor vsebuje pektin in citronsko kislino, ki spodbujata zgoščevanje, zato marmelada hitreje želira. Sladkor pa je tudi konzervans. Na trgu ponujajo sladkorje in zgoščevalce za vkuhanje marmelad, džemov in želejev, ki so označeni z razmerji 1 : 1 ali 2 : 1, obstaja pa tudi želirni sladkor za diabetike v razmerju 3 : 1. Pri sladkorju v razmerju 1 : 1 moramo vzeti enako količino sladkorja, kot je teža sadja; torej 1 kilogram sladkorja na 1 kilogram sadja. Ker taka marmelada vsebuje največ sladkorja, se tudi barva sadja najbolje ohrani. Če vzamemo sladkor v razmerju 2 : 1, torej dva dela sadja in en del sladkorja, dobimo manj sladko in slabše zgoščeno marmelado. Marmelada z dietnim želirnim sladkorjem je najbolj zdrava, saj vsebuje najmanj sladkorja in največ sadja. Znano je, da je marmelada, ki jo skuhamo hitreje, lepše barve.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.