Sestavine

  • 2 očiščeni celi skuši
  • oljčno olje

nadev

  • 1 grobo sesekljan strok česna
  • 2 žlički koromačevih semen
  • ½ žličke mletega ingverja
  • ½ žličke mletega cimeta
  • ¼ žličke žafrana
  • 1 grobo sesekljan rdeč čili (po želji mu odstranimo semena)
  • 1 žlica oljčnega olja

chermoula

  • 2 stroka česna
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • ½ žličke mlete paprike
  • ščep čilija v prahu
  • 2 žlici limonovega soka
  • 50 g grobo sesekljanega koriandra
  • 3 žlice blagega oljčnega olja
  • krhlji limone, ko postrežemo

Priprava

1.

Vse sestavine za nadev damo v možnar in jih stolčemo. Vsako skušo trikrat poševno zarežemo po obeh straneh, nato v zareze natlačimo nadev. Pred peko za 2 uri postavimo na hladno.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Pripravimo chermoulo: v zmogljiv mešalnik damo olupljen česen, začimbe, limonov sok, koriander in ščep soli; medtem ko mešamo, počasi prilivamo olje.

3.

Skuši po obeh straneh premažemo z malo olja, nato ju položimo v razgreto ponev. Pečemo ju 2 minuti na vsaki strani, nato ju previdno prenesemo v pekač in v pečici pečemo še približno 10 minut, da sta ribi skoz in skoz pečeni. Pokapamo ju z malo chermoule in ponudimo s kuskusom (glej recept spodaj), krhlji limone in preostalo chermoulo.

Chermoula

Chermoula je severnoafriška omaka, ki se uporablja tudi kot marinada. Recepti se od kraja do kraja razlikujejo, naša različica s papriko je maroška.

1