Mizica, pogrni se
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, November 2023
Medtem ko so nekateri kot otroci sanjarili o gradovih, vitezih in princeskah, smo drugi v slikanicah občudovali bogato obložena omizja ter si želeli, da bi maček Žane tudi za nas, tako kot za Murija in Maco, pripravljal fine zrezke in omake.
Bela smetanova juha, cmok iz ribanega kruha, mačji žganci, mačja šara, mačji golaž in obara, a za lačne mačje strice so na voljo krvavice. Glavni kuhar maček Žane praži jetra in možgane, peče ribe, kuha rake, fine zrezke in omake. Tu je mleko, tu je kava, tu je sir in zelenjava, tu je mačji grah v rižoti, mačje torte in kompoti in za sladkosnede sinke tudi mačje palačinke.
– Maček Muri, Kajetan Kovič
Knjige, ki jih beremo kot otroci, postanejo del naše identitete in nas oblikujejo bolj kot katero koli poznejše branje. S poslušanjem in prebiranjem pravljic, basni, pripovedk in drugih zgodb kot mladi bralci spoznavamo zakonitosti življenja, prebujamo domišljijo in pridobivamo pomembne lekcije ter napotke – tudi kuharske.
Za dolge jesenske popoldneve smo zbrali seznam pravljic, basni, pripovedk in drugih zgodb za otroke in mladino, ki še danes kdaj navdihujejo naše jedilnike:
- Bela kača s kronico, ljudska
- Indija Koromandija, ljudska
- Tri botre lisičice, ljudska
- Mizica pogrni se, ljudska
- Mojca Pokrajculja, ljudska
- Lonček kuhaj, češka ljudska
- Zlatolaska in trije medvedi, angleška ljudska
- Pravljica o repi velikanki, ruska ljudska
- Jakec in čarobni fižolček, angleška ljudska
- Janko in Metka, brata Grimm
- Kraljična na zrnu graha, Hans Christian Andersen
- Sadje z naše ladje, Anja Štefan
- Poprtnjački, Svetlana Makarovič
- Maček Muri, Kajetan Kovič
- Rdeča kapica, brata Grimm
- Čarli in tovarna čokolade, Roald Dahl
- Mala pošast Mici, Majda Koren
- Moj prijatelj Piki Jakob, Kajetan Kovič
- Pripojedke, Jane Yolen
- Alica v čudežni deželi, Lewis Carroll
- Sneguljčica, brata Grimm
- Jakec in breskev velikanka, Roald Dahl
- Pekarna Miš Maš, Svetlana Makarovič
- 5 prijateljev, Enid Blyton
- Zelo lačna gosenica, Eric Carle
- Kuharica Uharica, Svetlana Makarovič
- Zelena jajca in krača, Dr. Seuss
- Harry Potter, J. K. Rowling
Kaj menite, nam na seznamu katera manjka?
Plišasti medvedek je odprl gobček in z žličke polizal francosko solato. »Boš še, Piki?« je vprašala mama in Piki je pokimal. Tako je pojedel še drugo, tretjo in četrto žlico, potem pa se je lepo obliznil in se priklonil, kar je pomenilo: hvala.
– Moj prijatelj Piki Jakob, Kajetan Kovič
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.