Sestavine

  • 2,5 dl sončničnega olja
  • 300 g moke
  • 2,5 žličke pecilnega praška
  • 3 žličke mešanice začimb za medenjake
  • 250 g svetlega rjavega sladkorja
  • 4 velika jajca
  • drobno naribana lupina in sok 1 pomaranče
  • 300 g bučk
  • 200 g ameriških orehov (pekanov), lahko tudi navadnih

preliv

  • 50 g zmehčanega masla
  • 250 g kremnega sira
  • 4 žlice javorovega sirupa
  • sončnično olje za model

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 160 °C. Okrogel model za torte s premerom 22 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek in mešanico začimb presejemo v skledo in dodamo še sladkor. V drugi skledi stepemo jajca skupaj s pomarančno lupino in sokom, nato prilijemo še olje.

2.

Bučko naribamo in temeljito ožmemo.V oljno mešanico priložimo naribano bučko in 150 g grobo nasekljanih orehov. Zmes vlijemo v moko in temeljito zmešamo.

3.

Maso damo v model, zgladimo površino in pečemo 1 uro in 20 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se kolač pol ure ohlaja v modlu, nato ga položimo na rešetko in pustimo, da se do konca ohladi.

4.

Medtem stepemo vse sestavine za preliv. Ko je biskvit ohlajen, preliv z lopatico namažemo po kolaču, posujemo s preostalimi nasekljanimi orehi in postrežemo.

Nasvet

Za ta recept se obnesejo tudi velike bučke, ki jim ostranimo semena.

24