Sestavine

biskvit

  • 150 g temne čokolade
  • 6 velikih jajc
  • 170 g svetlo rjavega sladkorja
  • 25 g kakava v prahu
  • 25 g mletih mandljev

nadev in premaz

  • 250 g maskarponeja
  • 4 dl sladke smetane
  • ½ dl kokosovega likerja, npr. malibu (po želji)
  • 85 g sladkorja v prahu
  • 125 g pasijonkine kreme (glej recept spodaj)
  • 3 zreli sadeži pasijonke
  • 75 g suho popraženih kokosovih lističev
  • drobne zlate jedilne bleščice (po želji)
  • olje ali maslo za pekač

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Z oljem ali stopljenim maslom namažemo pekač velikosti 33 x 23 cm in ga obložimo s papirjem za peko; tudi tega premažemo z maščobo. Čokolado razlomimo na koščke, ki jih stresemo v nepregorno skledo, to pa namestimo nad kozico z vodo, ki narahlo vre; dno sklede se ne sme dotikati vrele vode. Čokolado od časa do časa premešamo, dokler se ne stopi, nato odstavimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. (Čokolado sicer lahko stopimo tudi v mikrovalovni pečici v kratkih intervalih.)

2.

Jajca razdelimo na beljake in rumenjake. Beljake damo v veliko čisto skledo, rumenjake in sladkor v drugo. S popolnoma čistimi metlicami stepemo beljake v rahel sneg. Nato z istimi metlicami (ki jih ni treba oprati) stepemo rumenjake in sladkor v gosto, svetlo kremo.

3.

Rumenjakom dodamo veliko žlico snega in ga z veliko kovinsko žlico razmešamo, da mešanico nekoliko razrahljamo. Narahlo vmešamo preostali sneg in pazimo, da iz njega ne uide preveč zraka.

4.

Ko je zmes že skoraj enotna, po vrhu presejemo kakav, potresemo z mandlji in prilijemo stopljeno čokolado. Pazljivo premešamo in maso zlijemo v pekač, pri čemer skledo temeljito postrgamo. Mešanico razgrnemo po vsem pekaču in jo po vrhu poravnamo. Na srednji višini pečice pečemo 15 do 18 minut, da se po vrhu naredi tanka skorjica, na dotik pa je biskvit prožen.

5.

Pečen biskvit pokrijemo s papirjem za peko, zvrnemo na delovno površino in odstranimo papir, na katerem se je biskvit pekel. Biskvit tesno zvijemo skupaj s svežim papirjem in pustimo, da se ohladi. Zavijati začnemo pri krajši stranici. Pomagamo si s papirjem za peko, ki bo tudi preprečil, da bi se plasti testa lepile med seboj. Ko se bo rulada ohladila, bo ohranila obliko.

6.

Maskarpone, sladko smetano, liker (po želji ) in sladkor v prahu damo v skledo in stepemo v rahlo kremo. Iz pasijonkinih sadežev izdolbemo meso. Rulado pazljivo razvijemo – tu in tam bo razpokala, a nič zato. S tretjino kreme jo premažemo po vsej površini, le okrog in okrog pustimo rob, širok približno 1,5 cm. Površino pokapamo s pasijonkino kremo in po njej enakomerno porazdelimo meso pasijonk.

7.

Z istega konca, kot smo rulado zvili, ko je bila pečena, jo začnemo tesno zvijati tudi zdaj; čvrsto jo zvijemo, da bo na prerezu lepa na pogled. Položimo jo na servirni krožnik ali pladenj, in sicer s tistim delom navzdol, kjer se testo konča, ter jo po vsej površini premažemo s preostalo kremo, vanjo pa vtisnemo kokosove lističe. Po želji jo varčno potresemo z nekaj drobnimi zlatimi jedilnimi bleščicami. Preden postrežemo, jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Če nam kaj sladice ostane, jo lahko v hladilniku hranimo dva dni.

Pasijonkina krema

Pasijonkino kremo lahko kupimo ali pripravimo sami. 2 jajci dobro stepemo, prelijemo v ognjevarno skledo, dodamo 85 g mesa pasijonke (3 do 4 sadeži) in 75 g sladkorja. Skledo postavimo nad kozico z vrelo vodo in mešamo 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se krema rahlo zgosti in oprime lesene žlice. Pazimo, da temperatura ni previsoka, saj jajca lahko zakrknejo. Ko se krema zgosti, dodamo 40 g zmehčanega masla in dobro premešamo. Kremo nato ohladimo na sobno temperaturo, prelijemo v skledo in pokrijemo s prozorno folijo na dotik, da na površini ne nastane kožica. Do uporabe kremo hranimo v hladilniku.

Nasvet

To rulado lahko naredimo že en mesec vnaprej. Spravimo jo v zamrzovalnik in jo vzamemo iz njega 2 uri pred serviranjem.

2