Miklavževi parklji
Sladki parklji - kdo se jih boji?
Miklavževi parklji
Sladki parklji - kdo se jih boji?
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2016
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: 10 parkljev
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg moke
- 150 g masla ali margarine
- 40 g kvasa
- 1 jajce
- 20 g soli
- 10 g sladkorja
- pribl. 6 dl mleka
- moka za delovno površino
- jajce za premaz
- okraski, npr. rozine za oči, koščki rdeče tkanine za jezike, rogovile
Priprava
Iz naštetih sestavin zamesimo srednje gosto gladko testo. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno prostornino.
Testo na pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 1 do 1,5 cm in iz njega izrežemo parklje. Lahko si pomagamo tako, da si pripravimo papirnato šablono.
Parklje okrasimo z rozinami za oči, trikotniki rdečega blaga za jezičke in jim v roke posadimo rogovilico. (Ostankov testa pa ne zavržemo, ampak jih poljubno oblikujemo v kroglice, kitke … in okrasimo s suhim ali kandiranim sadjem.)
Parklje pustimo, da še enkrat vzhajajo, nato jih premažemo s stepenim jajcem in pečemo pri 190 °C približno 20 minut. Spečemo tudi kruhke, ki smo jih oblikovali iz ostankov, čas peke prilagodimo glede na velikost – manjši potrebujejo manj časa, večji malo več.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.