Sestavine

  • 8 žemelj ali rezine belega kruha (pribl. 500 g) od prejšnjega dne
  • 2 dl mleka
  • 60 g masla
  • 2 šalotki
  • šopek peteršilja
  • 4 jajca
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Žemlje narežemo na kocke in jih stresemo v skledo. Mleko segrejemo, maslo razpustimo, šalotko olupimo in drobno narežemo, peteršiljeve lističe osmukamo in prav tako drobno narežemo.

2.

Šalotko hitro podušimo na razpuščenem maslu in s tem prelijemo kruhove kocke. Dolijemo toplo mleko, dodamo peteršilj ter začinimo s soljo in poprom. Dodamo še jajca, ki smo jih stepli z metlico za sneg. Vse sestavine dobro premešamo in pustimo vsaj 10 minut, da se dobro prepojijo.

3.

Maso še enkrat pregnetemo, potem pa z vlažnimi rokami oblikujemo 8 lepih enako debelih cmokov.  Kruhove cmoke damo v vrelo osoljeno vodo in jih počasi kuhljamo 10 minut. Voda ne sme premočno vreti.

Nasvet

Kruhove cmoke lahko ponudimo ob golažu ali ragujih.

5