Sestavine

palačinke

  • 140 g gladke moke
  • 2 dl polnomastnega mleka
  • 2 jajci
  • 25 g stopljenega masla in še malo za peko

krokant

  • sončnično olje za premaz podlage
  • 100 g sladkorja
  • 100 g blanširanih mandljev
  • ½ žličke morske soli

čokoladna omaka

  • 250 g drobno sesekljane temne čokolade
  • 50 g masla
  • 1,8 dl polnomastnega mleka
  • 1,2 dl polnomastne smetane
  • 2 žlici vinjaka ali temnega ruma
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • stepena sladka smetana, ko postrežemo

Priprava

1.

Iz navedenih sestavin spečemo 12 srednje velikih palačink (približno 20 cm).

2.

Podlago (marmorno ploščo ali plitev pekač) premažemo s sončničnim oljem. Sladkor stresemo v srednje veliko ponev, dodamo 2 do 3 žlice vode in ponev postavimo na počasen ogenj, da se sladkor raztopi. Zavremo in kuhamo naprej, dokler se sirup ne spremeni v karamel jantarjeve barve.

3.

Blanširane mandlje in sol dodamo v kozico in kuhamo še 30 sekund do 1 minuto, oziroma toliko časa, da karamel potemni in se mandlji spražijo. Krokant zvrnemo na naoljeno podlogo ter pustimo, da se ohladi in strdi. Krokant nalomimo na koščke in ga na grobo zmeljemo v kuhinjskem strojčku.

4.

Za čokoladno omako vse sestavine združimo v ognjevarni posodi in postavimo nad kozico z vodo, ki rahlo vre. Občasno premešamo, da postane zmes gladka in svilnata. Odstranimo z ognja in ohladimo na sobno temperaturo.

5.

Pečico segrejemo na 180 °C. Eno palačinko položimo na dno tortnega modla s premerom 20 cm in jo premažemo z žlico čokoladne omake. Potresemo s krokantom in prekrijemo z novo palačinko. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh 12 palačink. Konča naj se s palačinko.

6.

Model pokrijemo s folijo in na srednjem rešetu pečemo približno 20 minut. Preostalo omako malce segrejemo, torto narežemo na rezine, jih prelijemo s čokolado, potresemo s preostankom krokanta in ponudimo s stepeno smetano.

60