Sestavine

  • 2,5 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 večja stroka česna
  • 2 velika korenčka (350 g)
  • 450 g puste mlete govedine
  • 1 dl belega vina
  • 1 žlička cimeta
  • ¼ žličke pimenta
  • 400 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 zvrhana žlica nasekljanih origanovih lističev
  • 2 večji pesti nasekljanega peteršilja
  • 3 jajčevci (pribl. 750 g)
  • 1 žlica limonovega soka

obloga

  • 2 jajci
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 300 g navadnega jogurta
  • 50 g parmezana
  • ščepec cimeta
  • sol
  • poper
  • peteršilj za posip
  • solata iz razpolovljenih češnjevih paradižnikov, tanko narezane rdeče čebule in rukole za prilogo

Priprava

1.

Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Korenje operemo, ostrgamo in narežemo na kocke. V večji kozici segrejemo žlico olja in na njem 6 do 8 minut pražimo čebulo in česen, da oboje postane zlato rjave barve. Dodamo korenje in pražimo še 2 minuti. Vmešamo še meso in ga z lopatko mešamo, da se razpusti. Pražimo na visokem ognju, da se meso popeče. V kozico vlijemo vino in kuhamo, da skoraj vsa tekočina izpari. Začinimo s cimetom in pimentom ter dodamo še pelate, mezgo in eno žlico vode, s katero poplaknemo pločevinko od pelatov. Z lopatko premešamo tako, da razpustimo pelate. Začinimo s poprom, dodamo origano in polovico peteršilja. Kozico pokrijemo, vse skupaj kuhljamo približno 50 minut, vmes pa omako večkrat premešamo. Začinimo s soljo in po želji še s poprom ter primešamo še preostali peteršilj. Omako lahko tudi ohladimo in hranimo kakšen dan v hladilniku.

2.

Medtem ko se omaka kuha, pripravimo še jajčevce. Pečico segrejemo na 200 °C. Dva nizka pekača premažemo z malo olja, preostalo olje pa zmešamo z limonovim sokom. Jajčevce vzdolžno narežemo na 1 cm debele rezine in jih razporedimo po papirju za peko. Premažemo jih z limonovim oljem in začinimo s poprom. Pečemo 20 do 25 minut, da se zmehčajo, nato jih prihranimo. V pečici zmanjšamo temperaturo na 180 °C.

3.

Dve veliki žlici mesne omake razporedimo po dnu 6 cm globokega nepregornega pekača velikosti 28 x 20 cm. Po vrhu razporedimo rezine jajčevcev tako, da se malo prekrivajo, in po njih razporedimo preostalo omako.

4.

V skledi stepemo jajca. Škrob najprej zmešamo z malo jogurta in ga vmešamo v preostali jogurt. Jogurt nato zmešamo z jajci in polovico sira. Začinimo s poprom in zlijemo po omaki. Jed posujemo s preostalim parmezanom, dodamo ščepec cimeta in malo sveže mletega popra ter pečemo 50 minut, da začne brbotati in postane zlato rjave barve.

5.

Pečeno musako pustimo počivati 8 do 10 minut, nato jo posujemo s peteršiljem in narežemo na rezine. Postrežemo s solato iz češnjevih paradižnikov, rdeče čebule in rukole.

21