Musaka s krompirjem in mletim mesom
Musaka s krompirjem in mletim mesom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, februar 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 40 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g mletega mesa
- 250 g čebule
- 1 dl olja
- 1,3 kg krompirja
- 3 jajca
- pribl. 7 dl mleka
- sol
- poper
Priprava
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo olje in čebulo počasi pražimo približno 10 minut. Že na začetku jo solimo, da se lepše prepraži. Na prepraženo čebulo dodamo meso, dobro premešamo in ga z leseno lopatko med praženjem razdrobimo, da ni večjih kep. Solimo in popramo. Meso pražimo do suhega, približno 20 minut.
Medtem olupimo krompir in ga narežemo na 3 mm debele kolobarje. Solimo ga in dobro premešamo. Ustrezen pekač namastimo, vanj zložimo plast krompirja in jo potresemo s plastjo mesa. Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Na vrhu je plast krompirja.
Jajca razžvrkljamo s tremi žlicami mleka in z njimi enakomerno prelijemo musako. Vse še zalijemo z mlekom tako, da ga počasi vlivamo v prostor med krompirjevim rezinami, da ne izplaknemo plasti jajc. Nalijemo toliko mleka, da seže do zgornje plasti krompirja.
Musako pečemo na 210 °C približno 1 uro. Krompir mora biti mehak in površina lepo zapečena.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.