Sestavine

  • 1 žlica olja
  • 1 velik strok česna
  • ½ žličke posušenega origana
  • 1 pločevinka (400 g) olupljenega paradižnika (pelatov)
  • 1 žlička paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 2 razvaljana kosa listnatega testa po 250 g
  • 250 g mocarele
  • 100 g pikantne suhe salame
  • 150 g nadevanih zelenih oliv
  • 1 jajce

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. V kozici segrejemo olje, dodamo strt česen in origano ter pražimo 1 minuto, da zadiši. Paradižnik odcedimo, ga nadrobimo in dodamo v kozico, dodamo še paradižnikovo mezgo in na močnem ognju kuhamo približno 5 minut, da se zgosti.

2.

Testo razvijemo, vsak list razrežemo na četrtine in razporedimo na dva velika pekača. Na polovice vsakega kosa testa damo malo paradižnikove omake, pri čemer pustimo ½ cm roba. Obložimo z naribano mocarelo, nasekljano salamo in razpolovljenimi olivami (tako se mocarela ne bo prilepila na testo, ko se bo stopila). Rob testa namažemo z razžvrkljanim jajcem in neobloženo testo zapognemo čez nadev. Robove testa stisnemo z vilicami, da jih zatesnimo. Če imamo čas, žepke za 15 minut postavimo v hladilnik, da se učvrstijo.

3.

Pred peko v vrh žepkov naredimo luknjico, premažemo s še malo jajca in postavimo v pečico za 20 minut oziroma toliko, da se zlato rjavo spečejo.

 

5