Sestavine

  • sončnično olje za lončke
  • 300 g temne, mlečne ali bele čokolade (ali mešanica vseh)

za okras

  • čokoladne kapljice, mrvice, mini karamele ali narezane sladkorne palčke z okusom mete

potrebujemo še

  • 6–8 papirnatih modelčkov za mafine
  • čopič za pecivo
  • 6–8 malih plastičnih lončkov sadnih skut ali drugih lončkov s prostornino približno 0,5 dl
  • 6–8 lesenih palčk
  • celofan in okrasni trak za zavijanje
  • 6–8 samolepilnih lističev ali nalepk

Priprava

1.

V sredino modelčkov za mafine zarežemo majhno luknjo in jih shranimo za pozneje.

2.

Čopič za pecivo pomočimo v sončnično olje in z njim zelo na tanko premažemo notranjost lončkov.

3.

Čokolado nalomimo na koščke in jo damo v skledo. V mikrovalovni pečici jo segrevamo večkrat po pol minute, dokler ni tekoča, in jo vsakokrat premešamo. Lahko pa jo stopimo v ognjevarni posodi, ki jo postavimo nad kozico z vodo, ki rahlo vre. Če uporabljamo različne vrste čokolade, stopimo vsako posebej.

4.

Stopljeno čokolado pazljivo vlijemo v lončke. V sredino vsakega potisnemo palčko in okrog nje potresemo poljuben okras.

5.

Na vsak lonček poveznemo papirnat modelček za mafine, tako da pokrije čokolado, lesena palčka pa sega skozi luknjico v sredini. Čokolado postavimo v hladilnik, da se strdi.

6.

Naslednji dan čokolado pazljivo vzamemo iz lončkov. Papirnate modelčke zavržemo. Vsako čokoladico zavijemo v celofan, ki ga prevežemo z okrasnim trakom, na ovoj pa nalepimo samolepilni listič ali nalepko z navodilom: »Zmešaj z vročim mlekom.«

3